Trudnica, trudnoća
Alo!/ Rajko Ristić
Trudnica, trudnoća

Alo!/ Rajko Ristić

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Zvuči ludo, neverovatno i svakako kao prevara, ali njen bizaran slučaj širio se zemljom poput požara, pa su se na licu mesta našli i novinari.

- Iz Godalminga nam dolazi neverovatna priča. Nesrećna meštanka rodila je prošlog meseca zečića, a njen porod na svet je doneo Džon Hauard, eminentni lekar, uz pomoć babice. Žena je na svet donela stvorenje nalik zecu, ali njegovo srce i pluća rasli su van tela. Žena je rodila zeca i 14 dana kasnije, a nekoliko dana kasnije rodila je još četiri zeca! Isto se desilo i u petak, subotu, nedelju – svakog dana po jednog zeca. Sav porod pomro joj je čim ga je donela na svet - izveštavao je list "Mist’s nedeljni žurnal" 19. novembra 1726. godine.

Meri je u vreme porođaja imala 25 godina. Bila je nepismena služavka, udata za mladog kalfu krojača, sa kojim je već izrodila troje dece. Ona je bila trudna, ali je zbog svog materijalnog položaja morala da radi teške fizičke poslove, zbog čega je pobacila. Tog dana kada je pobacila bio je avgust, ona je radila u polju i kasnije tvrdila da je videla zeca čiji ju je izgled veoma uznemirio.

Žena koja "rađa zečeve"

Njen “porođaj” usledio je 27. septembra, kada je iz nje “izašlo” nekoliko delova životinja.

U “porođaju” joj je pomagala komšinica koja je, zapanjena onim što je videla, to pokazala prvo majci devojke, Ani Toft, koja je bila babica, a Ana je to prosledila tadašnjem vrlo poznatom hirurgu Džonu Hauardu.

Hauard je tu vest primio kao običnu budalaštinu. Ipak, na usrdne molbe Ane Toft, pristao je da sutradan obiđe njenu ćerku. Detaljno ju je pregledao, i nije našao ništa čudno.

U narednim danima, Meri je prošla kroz još par “porođaja”, a vest je počela da se širi. Zaintrigirani Hauard ju je ponovo posetio, i prema njegovom izveštaju, Meri je 9. novembra “rodila” tri mačije šape, jednu šapu zeca, utrobu jedne mačke, a u utrobi je nađena jegulja. U narednim danima, Meri je “rodila” još delova zečeva.

Priča je došla i do samog kralja Džordža I koji je poslao svog izaslanika Henrija Davenanta. U međuvremenu, i Hauard je poverovao u Merinu priču, i preselio ju je kod sebe, nudeći svim “nevernicima” da prisustvuju nekom porođaju i sami se uvere u bizarnu priču.

Davenant je, po naredbi kralja, redovno kontaktirao Hauarda kako bi se raspitivao o stanju Meri Toft.

Toliko je interesovanje na dvoru vladalo u vezi tog slučaja da je 15. novembra kralj poslao svog lekara, Natanijela Anrea, rodom iz Švajcarske, i Samjuela Molinea, svog sekretara, kako bi se i oni uverili u ovu priču.

Kraljevi izaslanici nisu bili razočarani. Prisustvovali su Merinom rađanju torzoa zeca. Natanijel, dvorski lekar, bio je rešen da proveri da li je zec i dalje živ. Potopio mu je pluća u vodu, i ispostavilo se da plutaju!

Anre i Moline su se vratili na dvor fascinirani. Kralj je odmah za njima poslao svog ličnog hirurga, Cirijakusa Ahlera. On je posetio Meri 20. novembra, i zaključio da žena nema fizičke simptome trudnoće. Takođe je posumnjao da je sve laž jer je Meri stalno držala kolena priljubljena, kao da se boji da će nešto ispasti iz nje. Sumnjivo mu je bilo i Hauardovo ponašanje, jer mu nije dozvoljavao da i sam pomogne pri porođaju.

Ipak, uverio ih je da potpuno veruje u njihovu priču, a zatim se sa delovima zeca vratio u svoju laboratoriju. Tamo je utvrdio da su delovi zečeva sečeni instrumentima, a među njima je našao i travu. Odmah je obavestio kralja da je u pitanju prevara.

Žena koja je prevarila i samog kralja

Hauard je, očito, osetio da se nešto sprema, pošto je Ahleru poslao pismo u kome traži da mu vrati delove zeca. Kralj je bio toliko fasciniran pričom da u prvi mah nije mogao da poveruje da nije stvarna, te je ponovo poslao Anrea do Meri. Tamo je Anre saznao da je Meri opet rodila par zečeva, ali da je sada u strašnim bolovima. Konkretno, tvrdila je da je stalno boli desna strana stomaka.

Uzbuđen, kralj je naredio Anreu da Meri dovede u London kako bi joj pružio najbolju moguću negu. U Londonu je dočekao Ričard Meningem, slavni lekar onog vremena. On je utvrdio da joj je desna strana abdomena blago uvećana.

U njegovim rukama, Meri je ponovo imala porođaj – ovog puta rodila je bešiku divlje svinje. Meningenu je cela stvar bila sumnjiva jer je bešika smrdela na urin, ali nije dao nikakav zvaničan komentar.

Nedelje su prolazile, a priča se naduvavala i postala glavna tema cele zemlje. Ceo balon laži pukao je 4. decembra. Političar Tomas Onslou pokrenuo je istragu na svoju ruku, i utvrdio da Merin muž, Džošua, već mesecima naveliko kupuje zečeve.

Pritisnuo je Hauarda, koji je na sudu priznao da ga je Merina sestra podmitila da učestvuje u prevari. Meri je uhapšena, ali je odbacila optužbe za prevaru, a njena sestra govorila je da su zečeve nabavljali samo za ishranu.

Dugo je trajalo to poricanje, a onda je Meningem izgubio strpljenje i zapretio Meri da će nad njom izvesti stravičnu operaciju.

Napokon je Meri Toft priznala sve. Nakon pobačaja, dok joj je grlić materice još bio proširen, ubacila je u matericu delove mačke i glavu zeca. I priča o zecu koji ju je toliko uzbudio da je pobacila bila je izmišljena.