SSSR
Profimedia
SSSR

Profimedia

SSSR, Foto: Profimedia

Uvođenje "suvog zakona" za vreme Sovjetskog Saveza 1985. godine bilo je jedan od razloga raspada države, smatra japanski novinar Mititaka Hatori.

PROČITAJ JOŠ:

On je u svom članku u listu "Asahi šimbun" izrazio mišljenje da je alkohol "uticao na sudbinu Rusije". Kao primer za to je naveo kampanju protiv alkohola u SSSR-u, koju je pokrenuo Mihail Gorbačov 1985. godine. Prema mišljenju Hatorija, ta politika se pretvorila u "tragikomediju u raznim sferama", zbog čega je pravac ka perestrojki usporio.

rum rakija alkohol piće , čaša flaša

Profimedia

 Foto: Profimedia

- Istovremeno, ta politika je izazvala gnev pijanaca, koji su imali samo jednu razonodu, a to je alkohol, što je na kraju dovelo do raspada SSSR-a krajem 1991. godine, kao i do ostavke Gorbačova - tvrdi Hatori.

PREPORUČUJEMO:

Autor članka takođe ističe da je prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin bio poznat kao "veliki ljubitelj alkohola".

- Pojedinci čak smatraju da je zahvaljujući tome uspeo da smeni Gorbačova, koji je bio protivnik konzumiranja alkohola - piše novinar. Međutim, Rusi ređe konzumiraju alkohol nego stanovnici Japana, smatra Hatori.

- U Japanu postoji značajan broj ljudi koji piju svaki dan, što je u današnjoj Rusiji izuzetno redak slučaj - zaključio je japanski novinar.