Beba
screenshoot/Youtube
Beba

screenshoot/Youtube

Beba, Foto: screenshoot/Youtube

Ana je bolovala od izuzetno retke vrste progerije, vrste genetske bolesti koju karakteriše preuranjeno starenje. Od ovog stanja boluje svega 160 ljudi na svetu.

Ana je osmi rođendan proslavila januara 2020. godine, i imala je svega sedam kilograma.

Ana je, kako javljaju ukrajinski mediji, preminula zato što joj je otkazalo nekoliko unutrašnjih organa, što je posledica preuranjenog starenja.

Njena majka Ivana kaže da je bila spremna da žrtvuje baš sve kako bi njena ćerka nekako ozdravila.

- Moj jedini san bio je da se jednom ispostavi da je dijagnoza koju su joj lekari dali pogrešna, i da će izrasti u zdravu devojčicu. To se, nažalost, nikad nije obistinilo - kaže Ivana.

Dr Nadežda Kataman, kod koje je Ana dolazila od rođenja, kaže sledeće:

- U januaru je Ana napunila osam godina. Deca sa progerijom obično ne dožive desetu godinu, to je ekvivalent osamdesetim godinama. Kosti su joj raste izrazito sporo, dok su joj organi rapidno starili. Pacijenti sa progerijom obično umiru usled šlogova, to se dogodilo i Ani koja je imala nekoliko šlogova i na kraju su joj udovi ostali paralizovani - kaže dr Nadežda.

Inače, Ivana do samog porođaja nije znala da će roditi dete sa ovom retkom bolešću. Kada joj je to rečeno, pala je u depresiju. Onda je usledio optimizam kada je Ana sa 10 meseci prohodala, a sa 11 meseci hodala je svuda za majkom. Međutim, kaže Ivana, panično se plašila svetla, pa je izlazila iz kuće samo noću.

Sa tri godine, priseća se Ivana, grlila je i ljubila svog omiljenog plišanog medveda, ali nikada nije volela da se ljubi sa ljudima, uključujući i majku.

Inače, istraživanja pokazuju da se ovaj tip progerije javlja jednom u 20 miliona slučajeva, a trenutno je poznato 160 slučajeva širom sveta.