Knez Mihailova
Alo!/ Masanori Jošida
Knez Mihailova

Alo!/ Masanori Jošida

Knez Mihailova, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Kontroverzni propovednik Filip Bler, koga svetski mediji često ga nazivaju i "buncajućim propovednikom", ovih dana po Knez Mihailovoj ulici viče kako nam je potrebno spasenje. U pitanju je bivši marinac SAD, koji je po sopstvenom priznanju imao problema sa alkoholom i drogama, nakon lega je "pronašao Isusa Hrista" i kao deo svoje misije vidi i urlanje na ulicama svetskih metropola.

Bler, koji je dospeo u žižu javnosti nakon što je verbalno napao dva deteta u Knez Mihailovoj ulici, predstavlja se kao evanđelista, koji je deo sveštenstva takozvane "Baklje Hristove", sa sedištem u Lejk Čarlsu, u Luizijani.

- Filip i tim provešće nedelju dana u Srbiji, kako bi radili sa lokalnim vernicima, i propovedali jevanđelje. Zatim će krenuti u Budimpeštu, gde će propovedati na ulicama, čime će zaključiti 2019. godine - navodi se u kalendaru događaja na sajtu Baklje Hristove, od drugog o 16. decembra.

Filip Bler

Youtube/Printscreen

Filip Bler, Foto: Youtube/Printscreen

Filip je, kako na njegovom Tviter nalogu piše: "sledbenik Isusa Hrista, otac, evanđelista, direktor 'Baklje Hristove', bivši marinac SAD". Propovednike poput Blera imali smo prilike da vidimo samo u američkim filmovima i serijama, ali nikada u našem okruženju, direktno pred sobom na ulici.

Poneko ga je, kako se na snimku može videti, snimao mobilnim telefonom, ali nikakvu posebnu Bler reakciju nije izazvao među Beograđanima. Sve dok mu dva dečaka nisu navodno nešto dobacila - Filip Bler tvrdi da su ga opsovali, mada se na snimku ne čuje - i to ga je raspomamilo.

Eto povoda da priča o tome kako deca ne poštuju starije, kako nam je svima potrebno spasenje...

- To dete je zaposednuto duhom antihrista - jedan je od komentara Blerovih pratilaca, a neko je pomenuo i demona lično.

Filip Bler

Youtube/Printscreen

Filip Bler, Foto: Youtube/Printscreen

Međutim, ne gledaju baš svi blagonaklono na njegova radikalna hrišćanska propovedanja.

Tako je u Sidneju, pre nego što je čoveku u kolicima rekao da "Bog želi da ga dodirne, a on ne dozvoljava", govorio o nekim "opštim" problemima: ljudi, smatra on, utehu traže "na dnu čaše, na dnu plastične kese, guraju beli prah u nos".

- Bio sam na obe strane - kaže Bler, indirektno priznajući upotrebu ne samo alkohola, već i droga, a dok osuđuje konzumerizam, nosi majicu poznatog sportskog brenda, vidi se na snimku.

Osim u Australiji, bes građana izazvao je i u Engleskoj, gde je čak reagovala i policija, kada je svojim govorom uznemiravao putnike u londoskom vozu.

Filip Bler

Youtube/Printscreen

Filip Bler, Foto: Youtube/Printscreen

Činjenica je da bi u Srbiji, zbog vikanja u Knez Mihailovoj, mogao da dobije i prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.

Pre posete Mađarskoj i Srbiji bio je u Indiji, Keniji, Južnoj Africi, a u martu nam je bio u komšiluku, tačnije u Bugarskoj. Fotografije te posete: favele, siromašni klinci i Filip Bler koji briše nos siromašnom detetu, očigledno imaju za cilj da ilustruju njegovu ideju: on je taj koji ljudima donosi spas.