Prostitutka, seks, prostitucija, makro
Shutterstock, ilustracija
Prostitutka, seks, prostitucija, makro

Shutterstock, ilustracija

Prostitutka, seks, prostitucija, makro, Foto: Shutterstock, ilustracija

Seksualnim radnicima u Austriji je od srede dozvoljeno da nastave sa svojom delatnošću, a ministarstvo zdravstva je dalo i spisak preporuka za sprečavanje širenja novog korona virusa, bez obzira na intimnu prirodu tog posla.

- Ograničite fizički kontakt na minimum - savetovalo je ministarstvo i dodalo da bi prostitutke i klijenti tokom polnog odnosa trebalo da izbegavaju da budu okrenuti licem u lice.

Ministarstvo je takođe pozvalo seksualne radnice i njihove klijente da izbegavaju ljubljenje i grupni seks. I klijenti i seksualni radnici treba da koriste jednokratne maske, preporučilo je ministarstvo. Javne kuće bi takođe trebalo da obaveste klijente o zdravstvenim i higijenskim pravilima, a seksualni radnici ne treba da nude svoje usluge osobama koje imaju simptome covida-19.

Pre sastavljanja preporuka, ministarstvo je održalo okrugli sto sa seksualnim radnicima kako bi čulo i njihova mišljenja.

- Vrlo nam je drago da se ministarstvo odlučilo za preporuke umesto pretnje kaznama. Veliki broj osoba koje rade u tom poslu vrlo je zainteresovan za primjenu zaštitnih mera, sa ili bez pandemije. Ali žene koje svoje usluge nude na ulicama teško da će moći da primene nove preporuke - rekla je Eva van Raden koja vodi bečko savetovalište za seksualne radnike.

U Austriji ima oko 8000 registrovanih seksualnih radnika.