Japan
AP
Japan

AP

Japan, Foto: AP

Naučnici su dobili tu mogućnost tek nakon što su japanske vlasti ukinule zakonodavna ograničenja za istraživanja u toj oblasti.

Pretpostavlja se da će naučni napredak u toj oblasti pomoći prilikom uzgajanja veštačkih ljudskih organa, piše list „Indipendent“. Saopšteno je da će deo eksperimenata biti izveden na Univerzitetu u Tokiju.

Pristalice projekta, na čelu sa priznatim genetičarem Hiromicu Nakautijem, smatraju bi to mogao da bude prvi važan korak ka uzgajanju organa, koji bi zatim mogli da se presađuju ljudima.

Ipak, kritičari takve inicijative tvrde da su naučnici odlučili da se „igraju Boga“. Oni veruju da se ljudske ćelije mogu naći izvan ciljnih organa u telu životinje, te da se tako može stvoriti biće koje će biti napola čovek, a napola životinja.

Japan, Fukušima

AP/Takuto Kaneko/Kyodo News via

Foto: AP/Takuto Kaneko/Kyodo News via

Iz tog razloga, u mnogim zemljama sveta dugotrajni eksperimenti u toj oblasti su poslednjih godina zabranjeni ili lišeni bilo kakvog finansiranja. Što se tiče Japana, naučnici nisu imali pravo da prekorače dvonedeljni period inkubacije. Međutim, japanski zakoni su u martu postali blaži.

- Ne očekujemo da ćemo odmah uspeti da stvorimo ljudske organe, ali ovo će nam omogućiti da napredujemo u našim istraživanjima na osnovu iskustva koje imamo do sada - istakao je doktor Nakauti.

pacov u pekari

screenshot

Foto: screenshot

On je takođe dodao da nema nameru da žuri i istakao da nekoliko godina neće dovoditi hibridne embrione do porođaja. Umesto toga, Nakauti namerava da odgaja embrione hibridnog miša 14,5 dana, a embrione hibridnog pacova 15,5 dana. U tom periodu organi životinja će uspeti da se formiraju. Takve mere predostrožnosti odobrili su zagovornici bioetike.

- Oprez, to je dobro. Pružiće priliku za dijalog za javnošću, koja je uznemirena i ima neke strahove - rekao je Tecuja Isi, istraživač sa Univerziteta Hokaido.

SE*S JE BIO ODLIČAN, KAO DA SMO STVORENI JEDNO ZA DRUGO Spavao sa nepoznatom devojkom i dao joj svoj broj. Ona ga pozvala posle pet godina sa vešću koja ga je sledila!

BONUS VIDEO: HORDER NA ZVEZDARI! Zatrpao dvorište đubretom, tu kolje golubove, dere zečeve i besi kokoške

 

Komentari (2)

Joja Sekačica

03.08.2019 06:58

Odlučio Oroku Saki-Sekač da napravi nindža kornjače i Splintera!

Joja Sekačica

03.08.2019 12:35

Konačno rešio Oroku Saki-Sekač da napravi nindža kornjače i Splintera, svoje verne protivnike!