Seksomnija
screenshoot/Facebook
Seksomnija

screenshoot/Facebook

Seksomnija, Foto: screenshoot/Facebook

Naime, njen muž pati od seksomnije, poremećaja zbog kojeg svake noći pokušava da ima seks sa njom u snu.

PROČITAJ JOŠ:

Možda zvuči čudno, ali sve veći broj muškaraca tvrdi da pati od sindroma koji ih tera da pokušavaju da vode ljubav u snu, čega se posle ne sećaju.

Iako, kako kaže, ovožava svog muža, napadi su postali nesnosni, zbog čega su zatražili pomoć stručnjaka.

Muškarci koji pate od ovog poremećaja tvrde da se ničega ne sećaju.

PREPORUČUJEMO:

Smatra se da od seksomnije pati oko četiri odsro Britanaca, a čak i oni čiji sindrom nije hroničan imali su bar nekoliko puta u životu ovaj problem.

Za ovo stanje postoji naučan naziv, a to je seksomnia, sindrom koji je prvi put identifikovan kao stanje devedesetih godina, a tek 2003. mu je posvećena veća naučno-istraživačka pažnja. Seksomnija je klasifikovana kao parasomnia, koja se odnosi na bilo kakvo neželjeno ponašanje u snu, kao što je hodanje, pričanje, škrgutanje zubima, pa čak i ustajanje i usisavanje.

Kako kaže Metju Voker, profesor neurologije u Nacionalnoj bolnici za neourologiju i Londonu, manifestacija seksomnije se najčešće dešava u prvih nekoliko sati sna.

U ovom periodu, deo mozga koji je zadužen za razmišljanje, planiranje i svesno odlučivanje, isključuje se. Ali deo mozga zadužen za primalne potrebe kao što je glad ili želja za seksom, još uvek su u funkciji. Tada su aktivnosti seksomijaka potpuno nenamerne, a zbog stanja sličnog amneziji nema nikakvo sećanje na ono što je uradio.

Činjenica je da muškarci češće pate od seksomnije od žena, a učestalost se povećava sa nivoom stresa ili pod dejstvo alkohola i droga. U ekstremnim slučajevima seksomnija se leči medikamentima, uključujući uredan život. To podrazumeva bez buke i svetla u spavaćoj sobi, kafa ne sme da se pije nakon 16 časova, nema konzumacije alkohola pre odlaska na spavanje, i minimum osam sati sna.