Bugari plivaju za časni krst
Youtube/CrimeCulture Bulgaria
Bugari plivaju za časni krst

Youtube/CrimeCulture Bulgaria

Bugari plivaju za časni krst, Foto: Youtube/CrimeCulture Bulgaria

Jedan od najgledanijih video-klipova na Jutjubu dolazi nam iz Bugarske. Iako je snimljen pre nekoliko godina, opet je postao aktuelan u ovo doba. U centru pažnje nisu bugarski folkeri, već jedno neobično "plivanje" za časni krst. 

Ovaj video klip je jedno vreme bio obrisan, ali srećom sada je vraćen tamo gde je neophodan - na internet.

Dakle, snimak počinje. Okupljeni takmičari stoje na ivici gradske fontane, pune prljave vode koja im jedva seže do kolena. Tu je i sveštenik, koji se nakon izgovorene molitve sprema da baci krst u fontanu i time označi početak juriša za časnom nagradom.

Međutim, pop tada pokazuje svoju šeretsku stranu, a jedan od takmičara svoju nestrpljivost da baš on bude taj koji će uzeti krst, te upada u vodu pre vremena, nakon čega ga je pop pogledao s osmehom koji kao da je poručivao: "Pa gde si požurio, sine?"

Pokušaj drugi. Pop se okanuo šegačenja sa spremnim takmičarima, i bacio krst. Kandidati (inače, potpuno obučeni) "zaplivaše" ka krstu. Međutim, i drugi pokušaj proglašen je nevažećim s obzirom da je pop - promašio fontanu.

"Bravo, Ivana", uzvikivala je okupljena masa dok su ostali gledali u čudu s obzirom da među "plivačima" nije bilo žena. Misterija je ekspresno rešena: Ivana je bila žena iz publike koja je stajala s druge strane fontane. Pop je promašio fontanu, ali krst nije promašio Ivanu, koja ga je donela svešteniku nazad.

Pokušaj treći. Pop pogađa fontanu, takmičari uskaču, ali u priču se uključuje lukavi Bugarin koji je stao s druge strane fontane i prvi zgrabio krst, pobednički ga vinuvši u vazduh.

Eksalacija opšteg besa "plivača" koji su se na fer način borili da dođu do krsta dostiže vrhunac. Počinje pesničenje, zatim i razdvajanje, a na kraju i psovke, koje je lepša polovina jednog od "plivača" uputila "varalici" u narandžastoj jakni.

Uz pogrdne reči, mokru odeću i prezriv pogled popa prema mladiću koji je upropastio ceremoniju, završava se snimak ove bugarske komedije.