Groblje
Alo.rs/V.Đ.
Groblje Orlovača

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

U selu Siljevac, kod Rekovca, znatiželju bude zanimljivi spomenici na jednoj livadi. Posebno je čudan spomenik Bogoslavu Petroviću.

Pročitajte još:

Podignut je Bogosavu Petroviću koji, kako je uklesano na spomeniku, "pogibe u ovom bunaru 1925. godine, na 15 metara, koga zemlja zatrpa kad poče bunar da zida. I kad ga zatrpa zemlja, šest sati je govorio. I tada ne moga niko da ga spasi. I tu osta da namučenu dušu i telo celog veka provede u bunaru".

Groblje

Shutterstock

Groblje, Foto: Shutterstock

- Radnici koji su sa Bogosavom kopali bunar pričali su da, kad god bi iskopali zemlju i dovukli nesrećnika do pola bunara, zemlja bi ga povukla nazad i ponovo zatrpala - priča Javorka Pantić (87) iz Siljevice.

Šest sati je bio živ zatrpan dok nije ispustio dušu. Imao je kćerku, ali njegova kuća ostala je pusta.

Spomenik Bogoljubu Petroviću izaziva jezu, jer je na njegovom vrhu čovek koji svira harmoniku, a pored dva anđela.

- Bogoljub je umro mlad, bio je sakat, svirao je harmoniku - objašnjava baka Javorka.

Groblje

Alo/ Dejan Briza

Groblje, Foto: Alo/ Dejan Briza

Kraj njega je spomenik Miloradu Nikoliću, gde je prikazan u vojničkom odelu sa puškom, nožem i fišeklijama za pojasom i šajkačom na glavi. Iznad je usklesan anđeo.

U blizini "okamenjen" Milan Milošević u narodnoj nošnji, koga čuvaju anđeli. Pažnju privlači još nekoliko sličnih spomenika sa velikom petokrakom na vrhu.

Među novijim spomenicima najzanimljiviji je onaj koji je sebi za života, ali i svojim psima Mišku i Crnom i svojoj maci Brki, podigao Mlađan Ilić. Na spomeniku koji je podigao sebi, Mlađan je uklesao: "Sudbina je bila surova".

Najzanimljivije je da je uklesao i godinu svoje smrti. Omašio je za manje od pola godine. Na drugom spomeniku uklesani su njegovi ljubimci, a iznad njih Mlađanovo oko iz kojeg kaplje suza kao da bdi nad životinjama koje je voleo više nego svoje najmilije.

Groblje

Alo!/ Dejan Briza

Groblje, Foto: Alo!/ Dejan Briza

- Mlađan je stalno pričao kada će da umre i kako. Nisam čačkala da saznam detalje, jer sam ga mnogo volela i nije mi bilo drago kad god bi počeo da priča o tome. Znam samo da je u porodici nešto puklo i da je svako otišao na svoju stranu - seća se Javorka.

Nije se oženio, a bio je školovan. Radio je kao inženjer u kragujevačkoj "Zastavi". Kad god bi prodavali naše topove, išao bi u strane zemlje da obučava ljude kako se koriste.

Preporučujemo: