KAPETAN BRODA ČIJI JE TERET UNIŠTIO POLA BEJRUTA Otkrio škakljivu informaciju - Rus je kriv za razaranje prestonice Libana?!

Direktor carine Libana dugo je ubeđivao vlasti da nešto učine povodom tog broda, niko nije ništa uradio.

Bejrut, Liban
Bejrut, Liban, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Direktor libanske carine Badri Daher poslao je šest pisama nadležnima u kojima upozorava na preteću bombu, no nikada nije dobio nikakav odgovor.

Razorna eksplozija u Bejrutu povredila je više od pet hiljada ljudi i odnela 145 žrtava, a uzrok eksplozije je 2.750 tona amonijum nitrata koji je stajao na istom mestu u neadekvatnim uslovima neverovatnih šest godina.

Libanske vlasti otkrile su da su pritvorile 16 osoba u istrazi eksplozije u bejrutskim lučkim skladištima, a pravosudni izvor i lokalni mediji navode da je među pritvorenima i glavni direktor luke.

A cela priča oko te plutajuće bombe pune amonijum nitrata počinje pre šest godina i zaista je suluda. Njega je tamo dopremio teretni brod "MV Rhosus 2014". koji se nalazio u vlasništvu ruskog biznismena koji danas živi na Kipru.

Reč je o Igoru Grečuškinu, a bivši kapetan tog broda Boris Prokošev otkrio je za svetske medije da i nakon ove stravične nesreće vlasnik se nije oglasio. Problem je što je taj opasni otpad godinama bio uskladišten u hangaru u luci bez bezbednosnih mjera koje bi sprečile katastrofu koja se dogodila.

S tim teretom brod je pod moldavskom zastavom zaglavio u bejrutskoj luci, iako njegovo odredište nije bio Liban nego Mozambik.

Cela priča počinje kada je kapetan broda Boris Prokošev zaustavio brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo. U tom trenutku javlja mu se vlasnik broda koji mu govori da kompanija više nema novca za dalji put i kako bi se on nastavio, mora u Bejrut da pokupi dodatni teret kako bi tako pokrio putne troškove.

Proglasio bankrot i ostavio brod

Nakon toga brod pristaje u Bejrut, ali lučke vlasti ga tamo zadržavaju zbog nedostatka dokumenata i otkrivaju kako nisu zadovoljeni uslovi nužni za prevoz i kako brod ima neplaćene naknade luci.

No, priča u tom trenutku dobija još apsurdniji nastavak. Zbog cele situacije posada broda koju je činilo osam Ukrajinaca i dvojica Rusa bila je prisiljena da ostane na brodu, a u toj celoj situaciji vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i samo - ostavio brod.

Nakon popriličnog natezanja libanske vlasti pustile su šest od deset članova posade, ali četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta i to gotovo godinu dana.

Prodali gorivo kako bi imali za advokata

Jedan od članova posade, Rus, koji ostao zarobljen, otkrio je za svetske medije kako je svakodnevno pisao Vladimiru Putinu o dramatičnom stanju na brodu na kojem je proveo 11 meseci s izuzetno malo zaliha hrane i vode.

Bejrut
Bejrut, Foto: PrintscreenYoutube

- Na kraju smo morali da prodamo gorivo pa smo s tim novcem angažovali advokata - otkrio je kapetan broda za CNN, koji je došao u posed mejlova koje su razmenjivali kapetan broda i advokat Čarbel Dager i koji pokazuju da je amonijum nitrat iskrcan u bejrutskoj luci u novembru 2014. godine i ostavljen u skladištu sve do ove stravične tragedije.

Direktor libanske carine Badri Daher stalno je upozoravao da se radi o "ekstremno opasnom" teretu pa se obraćao bejrutskim sudovima kako pronašli rešenje da se taj opasni teret odloži na drugo mesto.

To je potvrdio i sam Daher koji je CNN-u rekao da je poslao šest pisama nadležnima u kojima upozorava da je reč o plutajućoj bombi, ali nikada nije dobio nikakav odgovor, piše portal RTL.hr.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi