Blizanci
Printscreen
Blizanci

Printscreen

Blizanci, Foto: Printscreen

Lilia Konovalova iz Uralska u Kazahstanu imala je prevremeni porođaj i donela je na svet ćerku 24. maja, a njen blizanac se rodio tek 9. avgusta, odnosno dva i po meseca kasnije.

Kazahstansko ministarstvo zdravlja postavilo je kvotu takvih porođaja na 50 miliona prema jedan.

Kada je 29-godišnjakinja rodila ćerku Liju u 25. nedelji trudnoće, beba je težila oko 800 grama i bila je smeštena na odeljenju intenzivne nege mesec dana. Brat Maksim je stigao tek dva i po meseca kasnije, i bio težak nepuna tri kilograma.

Pročitajte još:

 

Izuzetno neobičan dvostruki porođaj, bio je moguć samo zbog toga što Lilia ima dvostruku maternicu, i svaki od blizanaca se razvio u svojoj materici.

Sada se radosna majka sprema da sa decom izađe iz bolnice, pošto su oboje zdravi, a devojčica je dostigla očekivanu težinu. Pohvalila je medicinsko osoblje i svoj porođaj opisala kao čudo.

- Bila sam šokirana kada sam saznala da imam dvostruku trudnoću, a onda jako zabrinuta kada se desio prevremeni prvi porođaj - rekla je Lilia.

Iako su takvi porođaji izuzetno retki, a još su ređi sa velikom vremenskom razlikom, pošto su posle rođenja devojčice otkrili o kakvom je slučaju reč, lekari su pratili stanje žene, strpljivo čekali i bili u pripravnosti za drugo.

- Sve vreme majka je bila u našem centru, brinula se o devojčici i čekala drugo rođenje - rekao je Eset Jeralin, zamenik direktora regionalnog zdravstvenog centra.

Iako su ovakvi porođaji izuzetno retki, ranije ove godine, žena u Nemačkoj rodila je drugog blizanaca 97 dana posle prvog.

Bonus video

Snimak autoputa Miloš Veliki dronom