baka
print screen
baka

print screen

Foto: print screen

Dženiva Vuds je veći deo zime provela u Centru za negu u Vašingtonu zbog moždanog udara. Stanje joj se poboljšalo pa su lekari hteli da je otpuste iz bolnice 2. marta.

Neposredno pre toga u bolnici se pojavio korona virus, a Dženiva je petog marta osetila groznicu, što je bio prvi simptom bolesti, piše "USA Today".

"Bilo je zastrašujuće", rekla je supruga unuka Dženive Vuds Kejt Nadi (37) za "Today", dok je u intervjuu za "Seattle Refined" poručila: "Trudili smo se da budemo pozitivni, ali je moj suprug rekao: "To je to".

Zdravstveno stanje Dženive Vuds je u jednom momentu bilo veoma loše. Porodica se kroz staklo oprostila od nje. A onda se desilo nešto neverovatno: Vuds je počela da se oporavlja.

"Bilo je prilično nadrealno. Bila je sve bolje i postavljala zahteve. Rekla je: "Treba će mi domaća supa od krompira" i počela je da delegira članove porodice", rekla je Kejt.

Dženivi Vuds je ubrzo urađen bris nosa, koji je bio negativan na korona virus. Ona i dalje kašlje, a lekari će uzeti još jedan uzorak iz grla. Ukoliko i taj rezultat bude bio negativan, baka će otići kući.

"Žilava je. Definitivno je tip osobe koja bi mogla da izdrži bilo šta", istakao je njen unuk Džejms Nadi.

Baka je veliku snagu pokazala i u januaru kada zbog moždanog udara nije mogla da pomera desnu stranu tela, da hoda, priča, jede i oblači se samostalno.

Ali nije odustala. Naučila je iznova da hoda, jede, priča.

 

"Bilo je to neverovatno iskustvo", dodao je unuk Džejms.

Virus joj je dijagnostikovan u bolnici gde je prebačena nakon što je pala. Sve je nakon dijagnoze krenulo u drugom smeru.

Njena ćerka Kami Nadi (60) nije mogla da lako prihvati da će se njena majka boriti i sa COVID-19.

Snažno ju je podržala kao i ostali članovi porodice koji su joj donosili fotografije, tablet... Mogli su da sa njom pričaju samo 15 minuta i to u periodu pre nego što je počela da intezivno kašlje.

A kada je članovima porodice bilo dozvoljeno da je posete, u sobu su mogli da uđu samo u zaštitinim odelima. Džejms je tom prilikom nosio natpis: "Volim te".

Kako je rekla ćerka Kami, Džamila nikada nije mislila da će izgubiti bitku.

 

"Umreću od žeđi pre nego što umerem od korona virusa", rekla je baka dok je čekala da joj donesu gazirani sok koji je tražila.

Kejt na Instagramu redovno objavljuje informacije o Dženivi Vuds i poručuje da štitimo sebe i druge.

Dženiva Vuds ima petero dece, 11 unuka, 12 praunuka i troje džukununuka.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom:

064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije

“Dr Milan Jovanović Batut”:

011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima