Krv Transfuzija Dobrovoljno davanje krvi
Profimedia
Krv Transfuzija Dobrovoljno davanje krvi

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

IZJZV navodi da je pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga, u sklopu lečenja osnovne bolesti koja spada u red najtežih oboljenja, "primila krv-dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca".

"Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija, njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata", objašnjeno je iz IZJZV.

Ukazuje se da je prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva, te da je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv iz prethodnog davanja uzet uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.

Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja, navode iz IZJZV-a.
Iz IZJZV-a navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani "period prozora", koji predstavlja period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, "u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om".

Kako je Tanjugu kazao dr Petrović, taj slučaj je epidemiološki završen, a taj slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom prvi je takav na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

IZJZV je uputio poziv svima da se u što većem broju testiraju na krvnoprenosive viruse u regionalnim zavodima, domovima zdravlja i privatnim labaratorijama, a ne u ustanovama za transfuziju krvi.

Prema preliminarnim podacima IZJZV-a, u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini. 

Komentari (11)

gorgonzola

11.12.2017 20:21

Ovo je strašno, jadna žena.

Jasmina

11.12.2017 20:58

Primalac krvi placa uslugu tranzfuzije preko socijalnog osiguranja a davalac krvi ne dobija ništa za uslugu.Ako nemate knjižicu morali bi novcem da platite tranzfuziju iako ste dali krv besplatno!A onda cujem zena se zarazila HIVom i Institut kaze da nema propusta zaposlenih?

Davalac

12.12.2017 10:18

@Jasmina - Zato se i zovemo DOBROVOLJNI davaoci krvi! Meni je dovoljno što sam zdrava i što mogu da dajem krv dobrovoljno, a ujedno znam da sam nekom pomogla!

Milun

11.12.2017 21:02

Tuga... Spasla se muke, mucenica. Bog da joj dusu prosti, nek joj je laka zemlja. Na boljem je mestu.

Sneza

11.12.2017 21:42

Ne mozete reci niko nije kriv. To je nemoguce tako. zar tako da radite sve ljude cete zaraziti. Ko kontrolise i odgovara za nesto u Srbiji? Ovo je za sud. Ja da sam blizi clan familije ja bi tuzila ustanovu. Znaci niko nije kriv i gotovo. Dok se ponovo nedesi isto. Lepo bogme...

nada

11.12.2017 21:43

saucesce porodici , jadna zena , prosto me strah da odem kod lekara i u bolnicu , to su ipak neznalice koje uvek imaju opravdanje. Juce je u Alo novinama bilo kako je zena umrla od preloma noge , strasno...

Miki

11.12.2017 21:50

Pa još '81. je bio donet zakon o OBAVEZNOM testiranju na HIV za svako davanje krvi!Odmah krivične za zaposlene

Davalac

12.12.2017 10:16

@Miki - Aman ljudi ČITAJTE tekst!!! Krva jeste ispitana, ali postoji period inkubacije za svaku bolest, pa i ovu. A KRIV je davalac jer nije bio iskren u anketi koju je obavezan da popuni i potpiše pre davanja krvi!

Ana

11.12.2017 23:34

Neko nije uradio svoj posao. Ko?!

Drago777

12.12.2017 08:58

Odavno govorim da lekari i ostali pojma nemaju pobise narod samo

Jasmina M.

12.12.2017 22:25

Treba ozbiljno sagledati celu situaciju. Nije ova jadnica ni prva ni poslednja koja je umrla od transfuzije krvi.Ima puno propusta a niko ne pristupa ozbiljno beskrvnoj hirurgiji i lecenju uopste. Jako dobra i bezbedna metoda ali treba znati i hteti. Saucesce porodici ...zao mi je sto je umrla,igrali su se.tudjim zivotom