NEMAČKI PLAN ZA ISELJAVANJE BALKANA Ukida se čuvena lista za radnike iz Srbije, stupa na snagu novo pravilo koje će promeniti sve!

Štefan Majer, državni sekretar u MUP-u Nemačke, govorio je za „Dojče vele“ o detaljima novog zakona useljavanja u Nemačku

Fabrika, radnici
Radnici, Foto: Shutterstock

* Ubuduće se više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke ili neke druge zemlje EU

*  Takođe se ukida i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način 

* Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika

Štefan Majer, državni sekretar u MUP-u Nemačke, govorio je za „Dojče vele“ o detaljima novog zakona useljavanja u Nemačku, te kako postupati kada na snagu stupi novi zakon, a još bude na snazi takozvano pravilo za Zapadni Balkan.

Kako je rekao, u središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropke unije. Dodaje da se ovim zakonom prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka odnosno kvalifikovanog radnika.

"SKROMNI SMO, ALI SREĆNI" Cela Srbija bruji o Spasićima! Imaju ŠESTORO DECE, a sedmo je na putu! Majka Ana (36) otkriva kako sve stižu - izmamiće vam osmeh na lice!

– Ubuduće se više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke ili neke druge zemlje EU. Takođe se ukida i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način – rekao je on.

Objašnjava da prema novom zakonu svako ko je u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna – po standardnima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Nemačkoj – može pod olakšanim okolnostima da se useli u Nemačku, kako bi radio ili tražio prikladan posao.

IZREŠETALI GA SA 30 METAKA Ovaj čovek je Miloševiću odneo dva džaka PUNA PARA! Tajna se dugo krila, a onda je Ulemek rešio da progovori!

– Važno nam je dobro poznavanje nemačkog jezika: u nekim oblastima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potreban nivo B1, a za mesto u obrazovanju B2 – naveo je on.

Nemačka zastava
Nemačka zastava, Foto: Profimedia.rs

Uslovi za dolazak u Nemačku proveravaće se pre planiranog dolaska i to će se obavljati preko diplomatskih predstavništava, kaže on.

– Tu treba napomenuti da postoji i mogućnost dokvalifikacije u Nemačkoj. Znači, ako neki stepen kvalifikacije nije dovoljan za izdavanje dozvole za useljavanje radi zapošljavanja onda se tom kandidatu može omogućiti da potrebnu dodatnu kvalifikaciju stekne i u Nemačkoj – navodi Majer.

DRAMA NA AUTO-PUTU NIŠ- BEOGRAD Devojčici (9) pozlilo, otac pokušavao da je osvesti, a onda su policajci izveli NEVEROVATNU STVAR!

Ipak, pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana nema veze sa novim zakonom o useljavanju stručne radne snage.

PUŠAČI IGNORIŠU SIMPTOME OVE OPASNE BOLESTI Korisnici duvana misle da je to normalno, pa se naviknu na prve pokazatelje! A sve češće se događa mladima

– Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika. I to je dovelo do toga da za nekvalifikovane radnike obrada podataka traje vrlo dugo. Ne bih rekao da će u svim predstavništvima doći do gužvi i zastoja – jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalifikovanim radnicima. Ali pojačane navale na diplomatska predstavništva naravno nisu isključena. Tu će sigurno doći do pojačanja osoblja. Ali to je zadatak ministarstva spoljnih poslova – naveo je on.

Albanci poniženi kao nikad do sad, Zapad doneo KLJUČNU ODLUKU! Srbi slave veliku pobedu!

AUTOR: Kurir/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 07:34 Američki ambasador na KiM Filip Kosnet dao ostavku u Agenciji za poređenje i verifikaciju imovine, i to zbog čoveka iz OVK.

Kako dodaje, na neki način su građani zapadnog Balkana privilegovani.

PROJEKAT NAŠEG DEJANA (13) ZA NASA FINANSIRAĆE RS! Lansiranje će biti krajem maja s Floride! BRAVO ZA NAŠEG GENIJALCA!

– Ko ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije. Ako neko ne ispunjava zahteve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvek postoji mogućnost useljavanja u Nemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu. Ovom prilikim međutim želim da napomenem da je kroz meru o zapošljavanju građana zapadnog Balkana u Nemačku došao velik broj polukvalifikovanih i nekvalifikovanih i najvećim delom i starijih radnika. To budi bojazni da bi Nemačka mogla biti suočena sa dodatnim opterećenjima povezanim s penzijom ovih radnika – rekao je on.

SRBIJA OD KINE KUPUJE NAORUŽANE LETEĆE ZVERI?! Isprobani su na ratištima širom sveta, a kad stignu NAŠI "komšiluku" zaista neće biti dobro!

Prema novom zakonu sada će useljenici stariji od 45 godina morati da dokažu da su dovoljno uplaćivali u penzijsko osiguranje. To je jedna mogućnost, a druga je da na novom radnom mestu u Nemačkoj zarađuju najmanje 3.600 evra bruto.

Bonus video

Snimak autoputa Miloš Veliki dronom

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Vladimir
  18/08/2019 - 12:13
  Da nam je znati ko sve ove godine našim ljudima reklamira Nemačku kao super mesto za zivot, rad i uopšte raj na zemlji.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi