Gradilište radnici majstori radnik majstor
Alo!/Masanori Jošida
Računar, kompjuter, posao, zarada, IT

Shutterstock

Računar, Foto: Shutterstock

Model "996", koji se primjenjuje u Alibaba grupi, odnosi se na dnevni raspored koji podrazumeva da radni dan traje od 9 sati ujutro do 21 sat uveče, i tako šest dana nedeljno.

Pročitajte još:

- Mnogo kompanija i mnogo zaposlenih nema tu priliku da radi 996. Ako ne radiš prema modelu 996 dok si mlad, kada ćeš? - kazao je Ma u saopštenju svojim zaposlenima, a koje je posle uzrokovalo velike debate i proteste među zaposlenima u IT industriji.

Tako su aktivisti na veb stranici Microsoft’s GitHub, koja okuplja programere i zaposlene IT industrije, Alibabu stavili na popis kompanija koje imaju najgore radne uslove za svoje zaposlene.

Preporučujemo i ovo:

Džek Ma, inače profesor engleskog jezika koji je Alibabu osnovao 1999. godine, kazao je u svoju obranu da ni njemu prekovremeni sati nisu strani.

- U ovom svetu, svi žele uspeh, svi žele lep život i poštovanje. Ali da vas sve pitam, ako nećeš ulagati više vremena i energije od drugih, kako ćeš postići uspeh koji želiš, upitao je Ma dodajući da se oseća srećno jer ima priliku da radi 12 sati na dan dok je puno ljudi u industriji nezaposleno.

Takođe, kineske su vlasti objavile da model '996' nije u skladu s kineskim Zakonom o radu koji propisuje maksimalno 40 radnih sati nedeljno.