POZNATI PO PROIZVODNJI VEŠTAČKIH VILICA Plata 1.200 evra, kirija 15, mesto za poželeti! Ovde nema kriminala, a vrata se ne zaključavaju!

Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu

 

Lihtenštajn
Lihtenštajn, Foto: youtube printscreen

Ova mala zemlja, smeštena između Austrije i Švajcarske, krije brojne zanimljivosti, a ovom prilikom prenosimo najupečatljivijeU Lihtenštajnu gotovo da nema kriminala. Poslednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika.

Svako ko je osuđen na kaznu dužu od dve godine odlazi u zatvor u Austriji. Ljudi se u ovoj zemlji osećaju toliko sigurno da većina čak i ne zaključava ulazna vrata.

Švajcarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Švajcarski vojnici (njih 170) su naoružani puškama, ali bez metaka, tokom vojne vežbe slučajno prešli granicu.

Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtovima dvorca Vaduc.

Glavni grad Lihtenštajna je Vaduc, u kom živi 5.425 stanovnika. To je ujedno i najveći grad u toj zemlji.

Lihtenštajn je vodeći svetski proizvođač veštačkih zuba. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent predvodi svet u proizvodnji veštačkih vilica i navlaka, s ukupnim udelom na tržištu od 20 odsto.

Pre pet godina mogli ste da iznajmite celu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s Airbnb servisom, ponuđen je prostor za smeštaj 150 gostiju, isprobavanje vina s princom i kreiranje personalizovane novčane valute, privremenog karaktera. Zadovoljstvo je koštalo 70.000 dolara.

Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

U Lihtenštajnu je zvanični jezik nemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim narečjem, drugačijim od standardnog nemačkog jezika.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi