Čekaonica
A. Stanković
Bolnica, lekar, doktor, medicinska sestra

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Povišica iznosi 200 evra mesečno, bilo da su pitanju zarade medicinskih sestara koje nisu nostrifikovale diplomu ili onih koje su to uradile.

Pročitajte još:

 

Ove novine se odnose isključivo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera iz Srbije, a koje su na rad u Nemačku otišle legalnim kanalima posredstvom sporazuma dve zemlje odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Medicinska sestra Injekcija

Profimedia

Medicinska sestra Injekcija, Foto: Profimedia

"Reč je o projektu koji se sprovodi na osnovu sporazuma Nemačke i Srbije i zaključen je tokom 2013. godine. Godišnje preko njega u Nemačkoj posao dobije više od 110 ljudi iz Srbije. Radi se isključivo o angažovanju kandidata čija su zanimanja zvanično deficitarna u oblasti nege u Nemačkoj, pa se posredovanje odnosi samo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera. Znači, to se ne odnosi na doktore, anesteziologe niti bilo koga drugog. Samo oni kandidati koji su završili četvorogodišnju medicinsku školu, smer opšti ili pedijatrijski tehničar, i završili stručni ispit, mogu da pronađu posao preko ovog projekta. I uslov je i da su državljani Srbije i da u Srbiji imaju stalno prebivalište - navode za "Blic Biznis" u GIZ.

Kako dodaju, kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji. Sve troškove snose nemački poslodavci, te je proces posredovanja, kako tvrde, na legalnom, profesionalnom i društveno odgovornom nivou.

Preporučujemo i ovo:

 

- Projekat radimo sa oko 200 poslodavaca širom Nemačke. Ne idemo po srednjim školama i ne vrbujemo učenike koji još nisu ni završili medicinsku školu, već radimo isključivo sa osobama koje su završile školu i imaju odgovarajuću praksu. Takođe, svi poslodavci sa kojima projekat radi moraju da potpišu ugovor kojim garantuju potpuno iste uslove i zaradu kao i nemačkim državljanima - navode u ovoj organizaciji.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno za ulazak u projekat, jer projekat o svom trošku obezbeđuje stručnu i jezičku pripremu medicinskog osoblja. Takođe pruža podršku i u procesu nostrifikacije diplome, kao i podršku pri integraciji u Nemačkoj.

 

U toku je konkurs koji su raspisali Nacionalna služba za zapošljavanje i GIZ za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj. Prijave su do 26. aprila isključivo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a do kraja ove godine biće raspisan još jedan konkurs, negde krajem avgusta.