PREDUZEĆIMA ĆE BITI IZAZOV DA OSTVARE PLANOVE Fali im više od 100.000 radnika! Ako ste bez posla i novca, pohrlite u komšiluk!

Kako se navodi, najveće nestašica zabeležena je na severnom Jadranu

Devojke, šetnja, ulica
ulica, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Zbog masovnog iseljavanja Hrvatska je postala globalni rekorder po relativnom manjku radne snage, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće "Manpower" sprovedeno u 44 države.

Istraživanje je obuhvatilo 620 reprezentativnih kompanija i pokazalo je da hrvatska preduzeća u drugom kvartalu traže 34 odsto novih radnika više nego u prvom ovogodišnjem tromesečju, prenosi Seebiz.

Kako se navodi, najveće nestašica zabeležena je na severnom Jadranu, u preduzećima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, koja imaju u planu da zaposle 50 odsto više radnika nego što su ih zaposlili u prvom kvartalu 2019. godine, i to najviše zbog početka turističke sezone.

- Preduzećima će biti izazov da ispune te planove. Veliku potrebu za radnicima iskazuju ne samo kompanije u turizmu, nego i ostali privredni sektori, svi hrvatski regioni i svi poslodavci, nezavisno od toga da li su mali ili veliki. Najviše se traže konobari, sobarice, pomoćno osoblje u kuhinji, zidari, tehničari, električari, tesari i slična zanimanja", rekao je Goran Šimunović, menadžer privremenog zapošljavanja u "Manpower-u".

Šimunović ističe da rekordno visoka potražnja za novim radnicima nije znak nekog novog turističkog, građevinskog ili ukupnog privrednog zamaha, već se u tom postotku kriju i radna mesta koja su proteklih godina ostala prazna, a poslodavci ne mogu da ih popune.

Prema procenama "Manpower-a", hrvatskoj privredi trenutno nedostaje više od 100.000 radnika, a svake godine manjak je sve veći.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi