Čokolada slatkiši fabrika
Shutterstock
Čokolada slatkiši fabrika

Shutterstock

Nama uvaljuju čokolade sa manje kakaoa, Foto: Shutterstock

Brojni proizvođači prave proizvode slabijeg kvaliteta za zemlje istočne Evrope, pa su tako i potrošači u Srbiji jeli, recimo, čokolade sa manje kakaoa nego Nemci. Iako se poslednjih godina situacija po tom pitanju popravila, i dalje nije idealna. S druge strane, srpski proizvođači ističu da sve svoje proizvode prave potpuno identično, bilo da su namenjeni domaćem ili inostranom tržištu. 

I prašak za veš za Istok i Zapad

Hrvatsko udruženje „Potrošač” je pre nekoliko godina, nakon višegodišnjeg suđenja sa multinacionalnom kompanijom „Proktor i Gembl” (koja ih je tužila za klevetu) zvanično dokazalo da na njihovo tržište stižu proizvodi drugačijeg sastava od onog u zapadnoevropskim zemljama. Taj spor doneo je konkretnu korist za hrvatske kupce. Umesto iz fabrike u Češkoj, „arijel”, najpoznatiji brend te kompanije, u Hrvatsku od tada stiže iz Francuske.

 

Upravo zato je nemački proizvodač „Balzen” nedavno objavio da će ubuduće postojati samo jedan „evropski“ keks. Naime, „Balzen” je bio primer preduzeća koje na drastičan način vara potrošače u istočnoj Evropi jer je za zapadne potrošače u njihovom keksu bio maslac, ali za „siromahe Evrope” je u keksu uglavnom bila palmina mast i aroma maslaca.

Kako je i „Dojče vele“ podsetio, i nemačka televizija VDR je objavila reportažu o nizu, pre svega prehrambenih proizvoda, koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na istoku i na zapadu. Istovremeno, predstavnik „Balzena” tvrdi da od početka jula u njihovom pogonu u Poljskoj teče proizvodnja po „nemačkom” receptu, dakle sa maslacem, a ne palminim uljem. Ta kompanija, kako kažu, više ne namerava da pravi različite proizvode za različite zemlje EU.

A oni su samo jedni od mnogih koji u određene zemlje šalju proizvode lošijeg kvaliteta. Iako se često čuje argument proizvođača da se tako zapravo prilagođavaju ukusima pojedinačnih tržišta, teško da bi to mogao biti pravi razlog.

No, kakve proizvode jedemo u Srbiji u odnosu na one koji se prodaju u drugim zemljama očito ne znamo, jer se, tvrde stručnjaci, već godinama ne rade uporedne kontrole kvaliteta.

- Kod nas već šest godina nisu rađene uporedne kontrole kvaliteta da bismo mogli da tvrdimo da su proizvodi istog proizvođača na našem tržištu lošijeg kvaliteta od onih u drugim zemljama. Prosto, ne izdvaja se novac u te svrhe, a bez tih kontrola možemo samo da nagađamo - kaže za „Alo!” Zoran Andrejić iz Asocijacije potrošača Srbije.

Ono pak što je sigurno je da domaći proizvođači ne prave nikakvu razliku između proizvoda za naše tržište i onih koje izvoze.

- Nema razlike, „Bambi” ima jedinstvenu recepturu za svaki proizvod - kratko je poručio za „Alo!” Bojan Radun, direktor „Bambija”, jednog od naših najvećih konditora.
Isto su nam rekli i kompaniji „Soko Štark”, koja posluje u okviru „Atlantik grupe”.

- Imamo dva pogona, u Beogradu i Ljuboviji, a sva naša roba je potpuno istog sastava - ističu u „Soko Štarku” i podsećaju da je njihov izvoz fokusiran na region, te da izvoze 30 odsto proizvodnje, koja je prošle godine iznosila 28.000 tona.

Komentari (22)

Ljigavi Zapad

25.07.2017 07:37

Zato narode budi pametan pa koristi samo domaći proizvod.

Mila

25.07.2017 10:46

@Ljigavi Zapad - Plazma sto kupujem u Svedskoj je od maslaca a u Srbiji od margarina. Donesem dole pakovanje odavde i svi se sloze da je razlika ooogromna. Doduse ovde se prodaje skuplje nego u Srbiji. Oko dva evra duplo pakovanje.

Djoko

25.07.2017 07:44

Nista novo,ovo smo znali jos od kraja 80-tih i pocetkom 90-tih.

Ja

25.07.2017 07:53

Ne bi mi zao ni da vecini ovog poludelog naroda poture misomor u njihove budjave kekse! Iskompleksirana bagra ce i sa bolnickog kreveta da trazi jos evropskog keksa, jer Evropa nema alternativu!

ana

25.07.2017 08:07

ne daju vec prodaju i to jos i skuplje. nema kontrole sve je liberalizovano do kriminalizovano

Ujka Zitko PFK

25.07.2017 08:25

Zato sto je EU u 21-vom veku,a Srbija u 16-tom veku.

Griffin

25.07.2017 09:49

@Ujka Zitko PFK - Za Hrvate,Cehe,Slovake,Bugare,RumunemPoljakle itd,isto imas objasnjenje? Posto si nas smestio u 16 vek? Idi leci frustracije gde teba,Srbiju ostavi na miru.,

mihailo

25.07.2017 10:15

@Ujka Zitko PFK - Problem je u deklaraciji na proizvodu. Da li se DEKLARACIJA kontroliše i ko garantuje da je deklaracija tačna? Ako deklaracija neodgovara proizvodu onda je to PREVARA. PREVARA proizvođača, uvoznika i na koncu DRŽAVE koja svesno toleriše takvu prevaru... Ako je deklaracija tačna onda je to svestan izbor proizvoda koji je drukčiji...i to je onda stvar ličnog izbora. Mora se rigorozno kontrolisati DEKLARACIJA i nema problema. Ovako to je samo rekla kazala bez argumenata

Teodora

25.07.2017 08:35

Sve sto uvozimo,ili sto nam izvoze,sve jedno, razlicitog je (citaj - losijeg) kvaliteta nego u EU i ostatku sveta,gde se te istoimene robne marke proizvode i prodaju. Od hrane,preko lekova,odece,obuce,tehnicke robe do automobila.Vlast to zna,ali debele provizije mnogim pojedincima cine svoje nista se ne kontrolise ili se saopstavaju lazni podaci i kvalitetu. Srbistan je postao ogledni rezervat voljom svojih korumpiranih tzv.politicara i tajkuna kriminalaca!!!

Griffin

25.07.2017 09:56

@Teodora - Ti da si iole obrazovana,znala bi da je Srbistan tj sufix "stan",jezicki standard,a ne uvreda. Al se zato ponavljate,papagaji vam nisu ravni. Turci Hrvatsku npr zovu Hirvatistan. Al gde bi ti to procitala? Treba uzeti knjigu u ruke,ili bar net koristiti sa 2 sive celije,a ne kao zombi.

momazver

25.07.2017 08:43

Od uvek je tako bilo! A posle bombardovanja iz EU su nam kao pomoć za prazne bolnice poslali DESETINE TONA NAJKVALITETNIJE,govedje i junećeg konzerviranog mesa.Hteli su da ispadnu humani,a zapravo su se kurtalisali proizvoda/jer bi MORALI da ga unište!/. NISU BILI SIGURNI DA LI SU PROIZVODI PRAVLJENI OD MESA L U D I H K R A V A !!!....Danajci....Možete samo pretpostaviti iz kog razloga najsavremenija oprema za ispitivanje kvaliteta,pogotovo hrane i mleka,još čami neotpakovana po podrumima!

Dora

25.07.2017 09:18

To se zna odavno.Kad sam koleginici koja radi za Avon isto to rekla,skoro mi je oci izvadila,toliko ih je branila

С.с.

25.07.2017 09:28

Bojkot robe.

maja

25.07.2017 09:44

Pa i mi smo losiji od ostatka evrope...

darko

25.07.2017 10:34

@maja - Stomak nam je isti. Ovo su neljudske metode u lancu ishrane ljudi. Potcenjuju nas i ponizavaju otpacima kao da smo niza vrsta ljudi.

milos

25.07.2017 15:32

@maja - Ti sigurno jesi ali ovde se radi o placenim proizvodima.

mira

25.07.2017 10:25

KUPUJTE DOMACE!

pekabinac

25.07.2017 12:44

bio sam u Lozani u Svajcarskoj i licni se uverio ,postoi prodavnica za siromasne,tojest nas istocne evrope i tamo prodaju cokolade loseg kvaliteta,nasi jadnici kupuju u ogromnim kolicinama i dele kad dodu kod nas,ja naravno nisam kupio taj otpad ,no uso u normalnu prodavnicu ,razlika je bila neznatna ,a ogroman kvalitet prve klase ,i tamo je bilo tri puta jevtinije neg cokoladanasa milka,sigurno prave iz sirovina sa marsa pa nasi olosi hoce da se obogate,i gle cuda kad sam poklonio prijateljima

Pera Detlic

25.07.2017 13:15

Zato raste broj obolelih od raka u Srbiji, nisu sama slatkisi u ptanju.TRUJU NAS!

Predrag

25.07.2017 15:17

Srbija je već decenijama deponija EU. Ulaskom u EU, taj otpad ćemo kupovati po malo povoljnijim cenama. Sve u svemu, gvna nam ne ginu.

Shony

25.07.2017 15:51

Istina, a pritom su, bar u Nemackoj, slatkisi jeftiniji i do 40%.

ZZZ

25.07.2017 17:59

HVALA BOGU DA JE NEKO PRIMETIO,MI PLACAMO DUPLO SKUPLJE ZA LOSIJI KVALITET,TAKO DA GOSPODA MOZE LAGODNO DA ZIVE U EU.MI SIROTANI PLACAMO I VECE KAMATE DA BI NJIMA BILI PLASIRANI POVOLJNI KREDITI BEZ KAMATA,JADNI SMO