Groblje na Kosovu
Alo!
Groblje na Kosovu

Alo!

Groblje na Kosovu, Foto: Alo!

Tužne slike su nam došle iz Gnjilana. Svi nadgrobni spomenici su porušeni u proteklih dvadeset godina, a neki grobovi su zatrpani smećem. 

Samo dvadesetak metara odatle (preko puta) se nalazi albansko uređeno groblje.

I ovo nije prvi put da se na groblju u Gnjilanu događaju incidentu. Porodica Živke Jovanović, koja je u februaru 2010. godine sahranjena na gradskom groblju u Gnjilanu, samo dan nakon sahrane je tokom posete groblju zatekla otkopan grob.

Grob je iskopan do sanduka, a oštećen je i sam sanduk iz kojeg su izvađene neke stvari. Porodica je na kraju obavila ekshumaciju i Živku sahranila u jedno srpsko selo.

Prethodno je kamenovana povorka koja je išla na sahranu.

Poražava je činjenica da ovo nije jedino groblje na Kosovu i Metohiji koje je u ovakvom stanju.

Srbi na groblje najmilijima uglavnom mogu da izađu samo kad su Zadušnice, ili Vaskrs, i nikad ne znaju šta će tamo zateći.

Polomljeni nadgrobni spomenici, prekriveni sveže pokošenom travom, uništene ograde i ukradeno sve ono što je imalo bilo kakvu materijalnu vrednost slika je koje već više od dve decenije dočekuje Srbe kada posete groblje u Južnoj Mitrovici, piše "Kosovo Online".

Na groblju u Južnoj Mitrovici, uništeno je više od 80 odsto nadgrobnih spomenika. Poslednjih 21. godinu, pravoslavci iz Severne Mitrovice svoje preminule sahranjuju na groblju u Rudaru, kod Zvečana.

Komentari (1)

Bane

04.05.2021 15:18

Kosovari su prodali i zemlju, i čast, i grobove...i došli u Srbiju. Nemaju pravo da kukaju kad su za to dobili debele pare, kupili (iako, totalno nepismeni) radna mesta. stanove, imanja...pa i dalje traže pomoć. Zar da PRODAJU i Srbiju?