Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji
president-ksgov.net
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Dajući odgovore na ova pitanja otkrivaju se ne samo veze, odnosi i navike kosovskih političara, već i politike država koje ih kontrolišu, a koje se pitaju o budućnosti Kosova. Nezaobilazan faktor je i albanski premijer Edi Rama, kome u poslednje vreme ne ide sve glatko, kao što se on trudi da predstavi.

PROČITAJ JOŠ:

Iako je rasprostranjen utisak da su glavni kosovski igrači miljenici Zapada i u dobrim odnosima sa svima, od Berlina preko Brisela do Vašingtona - to nije tako.

Hašim Tači

Prema saznanjima pojedinih beogradskih medija, Nemci izbegavaju Hašima Tačija. Berlin ne može Tačiju da oprosti što je pre nekoliko godina odao agente njihove službe BND. Otuda predsednik privremenih kosovskih institucija za nemačku administraciju nije pouzdan partner i ne igraju na njega. Nemačka ima zasad čvrst stav da dogovor koji bi vodio razgraničenju-podeli-razmeni teritorija, ne može da prođe. Tači, međutim, govori o upravo takvom rešenju.

Tači je na vezi sa kabinetom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. To praktično znači, da je administracija Donalda Trampa ta koja ga kontroliše. U SAD jedan deo istog establišmenta je protiv korekcije granica i modela takvih rešenja na Balkanu, ali Bolton, značajna ličnost današnje Bele kuće, gura ovu priču.

Imaju velike planove: Haradinaj i  Veselji

Tanjug/ap

Imaju velike planove: Haradinaj i Veselji, Foto: Tanjug/ap

- Među kosovskim Albancima je manje-više izražen stav da Tači misli da će ovakvom politikom koju podržavaju Amerikanci i dogovorom koji postigne sa Beogradom produžiti svoj politički život. Činjenica je, međutim, da mi poštujemo Ameriku, ali davanje dela naše teritorije, Tačiju ne donosi poene na terenu. Sud mu i pored odnosa sa Amerikancima visi kao mač iznad glave - rekao je za beogradski list prištinski biznismen koji je zamolio da mu se ne spominje ime.

PREPORUČUJEMO:

U svakom slučaju, Albanci nisu samostalni i sve što preduzimaju rade u dogovoru sa svojim sponzorima ko god oni bili.

Ramuš Haradinaj

Sadašnji premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj, nasilnik u politici, najviše sluša svog brata, sada poslanika Dauta. To ipak, nije dovoljno. Haradinaja "drže" Britanci, premda, ne direktno.

Veza se, naime, odvija preko Ardijana Đinija, zamenika u Haradinajevoj Alijansi za budućnost Kosova (AAK). Prema saznanjima, Đini je i britanski državljanin. On je domaćoj javnosti nepoznat, ali svakako je za pamćenje njegova pretnja Srbiji kada je Haradinaj uhapšen u Francuskoj po našoj poternici. Iako su mu to hapšenje, kako se nezvanično priča, namestili Tači i Kadri Veselji, Đini je pretio Srbiji, odnosno kosovskim Srbima, da bi im mogla biti ugrožena bezbednost.

Britanci su čvrstog stava da nema razgraničenja, a taj stav zastupa i Haradinaj. Da ne bude zabune, Britanci jako dobro znaju ko je Haradinaj, čime se bavio i u kakve je poslove sada umešan, ali trenutno, kao i svi ostali, igraju sa "ovima" ili "onima" u zavisnosti od sopstvenih interesa.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kada smo kod Haradinaja, bitno je pomenuti da i pored ekstremnih stavova, njegova popularnost u poslednje vreme - pada. Ovaj bivši komandant OVK, za koga se kaže da bi mogao očas posla da digne na noge ceo pećki region, konstantno gubi podršku među takozvanim kosovskim veteranima. Spisak od 60.000 veterana, a što su praktično sigurni glasovi, sada iznosi 12.000.

Niko ne isključuje da neslaganje Tačija i Haradinaja oko taksa koje su uvedene Srbiji predstavlja samo strategiju dobrog i lošeg policajca jer u suštini i jedan i drugi žele da Kosovo okonča priču sa što većim ustupcima Srbije. Međutim, kada je reč o stranim administracijama, kako je većina EU država protiv podele, a stav Britanaca i Nemaca bar zasad jako čvrst, nema sumnje da će podržati svakoga i sve samo da se ovaj scenario podele spreči.

Kadri Veselji

Sada se postavlja logično pitanje: ima li onih koji igraju na više strana? Odgovor je da. To je predsednik privremene kosovske skupštine Kadri Veselji. Čovek iz senke, veštiji i okretniji igrač od Tačija i Haradinaja zajedno.

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj

Printskrin

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, Foto: Printskrin

Veselji se ne eksponira mnogo, deluje iz pozadine i prema navodima izvora radi za najmanje dve ili tri obaveštajne agencije istovremeno. Stari "šikovac" (pripadnik kosovske obaveštajne službe ŠIK), beskrupulozan i prema procenama upućenih u kosovsku scenu, na kraju će i Tačiju i Haradinaju doći glave - ako ga ovi ne pošalju u Hag.

Veselji slovi za starog obaveštajca. Prema pisanju pojedinih medija, nema čak ni lični mobilni telefon: kada treba nekoga da pozove, on od ljudi u okolini pozajmi telefon. Isti izvor dodaje da ponekad koristi telefon za jednokratnu upotrebu.

- Nema šta, da ima mesta za opušteniju priču, moglo bi se reći "ovaj čovek zna sve udbaške fore" - kaže izvor iz Prištine.

Edi Rama

Među zapadim vladama ima neslaganja, ali je stav Trampove administracije o Kosovu uneo dodatnu i veliku pometnju u dosadašnju strategiju. Za Srbe nijedno ni drugo nije dobro, a tu dolazimo i do albanskog premijera Edija Rame. On iznosi neutralne izjave oko modela rešenja pitanja kosova. Međutim…

Sve oko Kosova je povezano sa njim, a on sa novim pristupom rešenju za Kosovo i Boltonovim krugom. Ideja je da se Balkan jednostavno prekomponuje, a tu je dozvoljena i takozvana Velika Albanija i naravno manja Srbija.

Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Albanci

Alo.rs

Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Albanci, Foto: Alo.rs

Iako u javnosti nasmejan, Rama nije bez problema u Tirani. Stoji uz američku opciju o podeli Kosova i "muti" tu priču sa Tačijem, ali s druge strane ima bivšeg ministra spoljnih poslova Albanije Dmitra Bušatija koji mu je, kako stvari stoje, konkurencija za premijera. Bušati je protiv podele i bilo kakve razmene teritorija. Predsednik Albanije Iljir Meta je takođe u konfliktu sa Kosovarima, ali i Ramom koji je, čak, protivno predsedničkom "vetu", za ministra postavio Kosovara.

Nezaobilazan faktor - NATO

Nezaobilazan, a možda i presudan element u priči o uticaju, sponzorima i interesima koji utiču na rešenje kosovskog pitanja je – NATO.

Na svetskoj sceni, Turska je postala nepouzdan saveznik i SAD hoće da u Albaniju i na KiM prebace glavne baze. Zato se, ne bez razloga, pominje Vlora kao pomorska baza i Kucovo kao avio.… Za Ruse je to poseban problem, ali NATO nastoji da po svaku cenu počisti haos na Balkanu i utvrdi južno krilo. Osim Turaka, i Bugare su procenili kao nepouzdane.

Packa Rami iz Berlina

Nemački ministar spoljnih poslova Mihael Rot pre nekoliko dana uputio je zvaničnoj Tirani jasnu poruku protiv razmene teritorija između Kosova i Srbije. On je takođe dao primedbu na "neutralnu" poziciju albanskog premijera Edi Rame tokom njegovih zvaničnih izjava. Odgovarajući na pitanje kako vidi poziciju Albanije u rešavanju kosovskog pitanja, a sve u konteksu neutralnog stava koji Rama zauzima po pitanju razgraničenja, Rot je bio isključiv:

- Teritorijalni integritet zemalja zapadnog Balkana nam je važan. Napori za menjanjem granica doveli su do beskrajnih patnji u prošlosti. Dakle, po mom mišljenju, ova uverenja ne samo da ne obećavaju mnogo uspeha, već su i izuzetno opasna. Ono što nam je potrebno je sveobuhvatni sporazum, koji na kraju reguliše odnose, omogućava Srbiji i Kosovu da se pridruže EU i rešavaju se sporazumom sva tehnička pitanja koja su još uvek otvorena. Od Albanije očekujemo da na konstruktivan način iskoristi svoj politički uticaj i nastavi da se konstruktivno angažuje u stabilnosti cijelog regiona - rekao je Rot.

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj

Printskrin

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, Foto: Printskrin

Još je dodao i da se to posebno odnosi na pitanja vezana na normalizaciju između Kosova i Srbije.

- Može biti samo u interesu Albanije, kao dela regije, da spreči novu destabilizaciju zapadnog Balkana po svaku cenu, a koja bi nužno došla zbog promene granica - rekao je Rot.