Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

„Uopšte nije bilo potrebe da se ovaj zakon da u skupštinsku raspravu jer je to veliki korak unazad i verovatno su pojedinci postali toga svesni i zato i nije bilo kvoruma. Moguće je da čak taj zakon i ne prođe,“ veruje Beriša.

Zapad srušio zakon o OVK

Pojavili su se glasovi na Kosovu koji kažu da je OVK nastala iz naroda i da niko ne ugrožava niti osporava njen učinak, pa u tom smislu poseban zakon o tome i nije potreban. Beriša ističe da je negativna reakcija iz međunarodne zajednice ovoga puta bila udružena i da i to može da utiče na sudbinu ovog zakona.

„Postoji mogućnost da propis bude modifikovan jer je očito da su predlagači ušli nespremni sa ovim tekstom zakona jer mnogi imaju primedbe na sadržaj i na samu potrebu da se tako nešto donese,“ kaže on.

Ostaće samo kozmetika?

Jelena Vukoičić, analitičar, ne veruje da je moguće da zakon u ovom obliku prođe i uverena je da se o njemu neće ni glasati.

„Ovako kako je napisan on ne može da bude održiv dugoročno, jer koliko god da su vodeće države EU pristrasne kada je u pitanju Priština svesni su da bi ovaj zakon pao na prvoj tužbi pred Međunarodnim sudom u Hagu. Ja na ovo gledam kao na još jednu vrstu pritiska na Beograd zbog pregovora. Jer, Prištini je u cilju da se pregovori što više rastegnu do završetka izbora u Americi,“ kaže naša sagovornica.

Ona, takođe, veruje da je moguće da se sadašnji zakon modifikuje ali samo tako da dokument bude prihvatljiv za zapadni svet.

Sporni član 2

„Ali, onda ne znam šta će im ostati od ovog predloga? Njihov je cilj da provociraju i da se iživljavaju nad Srbima koji ne bi ništa smeli da kažu protiv OVK. Tek ukoliko oni usvoje neku varijantu zakona, moći ćemo da vidimo kako se on primenjuje na terenu,“ ističe ona.

Najsporniji je član 2 ovog zakona po kome je „obaveza građana da štite vrednosti OVK“. Poslanici DSK su se složili da ovaj član treba da se preoblikuje, a to je upravo deo koji najviše para oči međunarodnoj zajednici.