OPTUŽNICE SUDA ZA ZLOČINE OVK Za šta se terete Tači, Veselji i Haradinajev brat?

Specijalno tužilaštvo je do sada ispitalo oko 100 osoba u svojstvu osumnjičenih i svedoka, dok u planu ima ispitivanje još 300 pojedinaca

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Prve optužnice Specijalnog suda biće podignute zbog posleratnih ubistava Albanaca, a među optuženima će biti i Hašim Tači, Kadri Veselji i nekoliko bivših komandanata OVK. Prema pisanju prištinskih medija, pozivajući se na visokog zvaničnika Specijalnog suda, obezbeđeni su mnogi dokazi na kojima će zasnovati optužnice.

 

Specijalno tužilaštvo je do sada ispitalo oko 100 osoba u svojstvu osumnjičenih i svedoka, dok u planu ima ispitivanje još 300 pojedinaca pre nego što podigne prve optužnice. Zvaničnik suda tokom razgovora u jednoj evropskoj zemlji rekao je da će prve optužnice biti o posleratnim ubistvima za zločine protiv Albanaca. Prema istom izvoru najviši zvaničnici tzv. Kosova biće optuženi i tužilaštvo je obezbedilo svedoke, video-snimke i druge dokaze.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: E-STOCK

- Na osnovu onoga što ima tužilaštvo biće podignuta optužnica za Tačija, Veseljija, (poslanike) Redžepa Seljimija i Dauta Haradinaja, (bivšeg predsednika Srbice) Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta OVK Azema Sulje i mnogih drugih ličnosti iz perioda rata - kazao je isti izvor.

Prema njemu, glavne ličnosti OVK se plaše jedni od drugih. Podvukao je da će optužnice biti podignute kada se kompletiraju dokazi. Tribunal je prema njemu informisan i o ličnostima koje su se zalagale da spreče pravdu i to će, prema njemu, narednih nedelja dovesti do iznenađenja.

 

Optužnice protiv aktuelnih političkih lidera kosovskih Albanaca - makar dok obavljaju visoke funkcije - teško da će biti podignute. Ipak, jedna od "meta" Specijalnog suda mogli bi biti njihovi bliski saradnici i srodnici, poput Dauta, brata Ramuša Haradinaja. Daut je učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao i u ubistvu S. P. i policajca M. O., ali se povezuje i s ubijanjem svedoka u suđenju protiv brata Ramuša. Svedoci su volšebno gubili živote za vreme dok je stariji Haradinaj bio u Hagu. Drugi albanski mediji su takođe pisali da bi Rustem Mustafa, jedan od bivših komandanata OVK i nekadašnji poslanik, mogao biti jedan od prvih koji će biti optužen.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Tužilac Džek Smit intenzivno radi na formiranju optužnica protiv kosovskih Albanaca, a sud je formirao i bazu advokata koji će zastupati okrivljene i žrtve. Osim toga, međutim, sud - koji je u martu ove godine imao novo plenarno zasedanje - i dalje ima više proceduralnu ulogu. Suđenja, makar za sada, nisu ni na vidiku.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi