Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji
president-ksgov.net
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Pročitajte još:

 

Specijalno tužilaštvo je do sada ispitalo oko 100 osoba u svojstvu osumnjičenih i svedoka, dok u planu ima ispitivanje još 300 pojedinaca pre nego što podigne prve optužnice. Zvaničnik suda tokom razgovora u jednoj evropskoj zemlji rekao je da će prve optužnice biti o posleratnim ubistvima za zločine protiv Albanaca. Prema istom izvoru najviši zvaničnici tzv. Kosova biće optuženi i tužilaštvo je obezbedilo svedoke, video-snimke i druge dokaze.

Hašim Tači

E-STOCK

Hašim Tači, Foto: E-STOCK

- Na osnovu onoga što ima tužilaštvo biće podignuta optužnica za Tačija, Veseljija, (poslanike) Redžepa Seljimija i Dauta Haradinaja, (bivšeg predsednika Srbice) Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta OVK Azema Sulje i mnogih drugih ličnosti iz perioda rata - kazao je isti izvor.

Prema njemu, glavne ličnosti OVK se plaše jedni od drugih. Podvukao je da će optužnice biti podignute kada se kompletiraju dokazi. Tribunal je prema njemu informisan i o ličnostima koje su se zalagale da spreče pravdu i to će, prema njemu, narednih nedelja dovesti do iznenađenja.

Preporučujemo i ovo:

 

Optužnice protiv aktuelnih političkih lidera kosovskih Albanaca - makar dok obavljaju visoke funkcije - teško da će biti podignute. Ipak, jedna od "meta" Specijalnog suda mogli bi biti njihovi bliski saradnici i srodnici, poput Dauta, brata Ramuša Haradinaja. Daut je učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao i u ubistvu S. P. i policajca M. O., ali se povezuje i s ubijanjem svedoka u suđenju protiv brata Ramuša. Svedoci su volšebno gubili živote za vreme dok je stariji Haradinaj bio u Hagu. Drugi albanski mediji su takođe pisali da bi Rustem Mustafa, jedan od bivših komandanata OVK i nekadašnji poslanik, mogao biti jedan od prvih koji će biti optužen.

Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Tužilac Džek Smit intenzivno radi na formiranju optužnica protiv kosovskih Albanaca, a sud je formirao i bazu advokata koji će zastupati okrivljene i žrtve. Osim toga, međutim, sud - koji je u martu ove godine imao novo plenarno zasedanje - i dalje ima više proceduralnu ulogu. Suđenja, makar za sada, nisu ni na vidiku.