Pećka patrijaršija
SPC
Pećka patrijaršija

SPC

Pećka patrijaršija, Foto: SPC

Ovog puta su smislili novu, suludu stvar, i Pećku patrijaršiju, jedan od najznačajnijih objekata srpske istorije koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, "prekrstili" u albansku crkvu, i to pravoslavnu!

Upravo to je objavljeno na Fejsbuk stranci Pećke vesti (Peja news), koja se vodi na albanskom jeziku.

Očekivano, komentari na objavu su eksplodirali, a jedan broj Albanaca se svim silama trudi o da objasni da ovo zaista i jeste njihovo istorijsko nasleđe.

- Mi naše ne palimo i otimamo. Zašto vi to radite ako kažete da je vaše?! - glasi jedan od komentara.

I zaista, nije nepoznanica da je Pećka patrijaršija nebrojan puta bila meta napada, od pokušaja skrnavljenja, do paljenja.

Otimanje i prisvajanje svega srpskog

U prevodu, pokušaji otimanja i prisvajanja svega što je srpsko ne prestaju, a ovo je samo jedan u nizu, ali ne i jedini.

Provokacije traju godinama unazad, samo su se pomerile i celokupnu duhovnu tradiciju, koju se Albanci svojski trude da prekroje kao svoju.

Ove godine je, recimo, na velikoj albanskoj televiziji u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, gde se sve srpsko proglašava albanskim na KiM, ali i u Severnoj Makedoniji.

U septembru ove godine je prištinski list "Koha ditore" pisao o tome da je srpska država svoje drevne srednjovekovne spomenike na Kosovu i Metohiji "ponovo izgradila ili obnovila na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijskog perioda", uz tvrdnju da su srednjovekovni manastiri SPC na Kosovu "drevni kako za autohtone Arbre (Albance), tako i za Srbe koji su okupirali Kosovo".

Po njima, reč je o srpskim crkvama i manastirima od Dečana, Gračanice, crkve svetih Mihaila i Gavrila, preko Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i crkve Svetog Stefana u Mitrovici, do Pećka Patrijaršije.

Pokušavaju da prisvoje i srednjovekovnu srpsku tvrđavu u blizini Novog Brda, za koju takođe tvrde da je Albanska, pa su u par navrata na njenim bedemima pobadali i kosovske simbole.

Komentari (1)

Boris

04.12.2020 22:06

Videli od hrvata