Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak
Instagram
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

Instagram

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak, Foto: Instagram

Posle sastanka, koji će početi sutra u 18.00 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, planirano je obraćanje medijima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Uoči posete, Lajčak je u intervjuju za Tanjug poručio da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o medusobnim odnosima.

Lačak je naglasio i da bi tokom posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

Povodom medijskih najava da u Beograd dolazi sa tzv. "non pejperom" koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlast, Lajčak kaže da su se uvek pred njegov dolazak pojavljivale "spekulacije i velika očekivanja".

"EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budćnosti za ceo region", rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU u Beograd stiže iz Prištine, gde je razgovarao s liderima političkih partijama i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.

Lajčak je u Prištini poručio da ne očekuje da će dijalog Beograda i Prištine trajati godinama, kao i da veruje da će se dijalog okončati za par meseci, ali da nije na EU da ubrzava taj proces i da je na Beogradu i Prištini da odluče kada će se nastaviti.

"Ukoliko se budu sastajali mesečno ili nedeljno oni će olakšati taj proces. Ne očekujemo da traje tri, pet ili 10 godina", rekao je Lajčak.

Kako je rekao, nada se da će se proces završiti tokom očekivanog mandata Aljbina Kurtija, čije je Samoopredeljenje pobedio na nedavnim izborima na KiM.

"Ne vidim prepreke na tom putu", rekao je Lajčak na pres konferenicji u Prištini.

Nakon posete Beogradu, Lajčak u četvrtak putuje u Podgoricu.