Sednica
Printscreen
Sednica

Printscreen

Sednica, Foto: Printscreen

U fokusu zasedanja je poslednja brutalna akcija tzv. kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Kada je dobila reč, diplomatska predstavnica Prištine u SAD Vlora Čitaku je lažno interpretirala izjavu predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić o liderima kosovskih Albanaca, te je slagala UN da je Brnabić mislila na građane Kosova!

Čitaku je zatim optužila ruskog službenika UNMIK-a Mihaila Krasnošenka da je "koristeći zvanično vozilo UNMIK-a, pomagao podizanje barikada i sprečio da (tzv.) kosovska policija ispuni zadatak". Ona je rekla da je Krasnošenko "doneo motornu testeru, kako bi srušio drveće na put i sprečio prolazak kosovske policije".

Sednica

Printscreen

Sednica, Foto: Printscreen

- Optužbe da kosovske vlasti namerno targetiraju osoblje UNMIK-a su neshvatljive. Do sada, ni jednom službeniku UN na Kosovu se nije ništa desilo niti je bio meta pretnji ili zastrašivanja - rekla je Čitaku.

14 GLASOVA ZA, NIJEDAN PROTIV, KINA UZDRŽANA Rezolucija 1244 usvojena pre tačno 20 godina: Znate li šta stoji u dokumentu o kome se u Srbiji stalno govori? (CEO TEKST)

Čitaku je i priznala da je fotografija koju je Brovina pokazala bila lažna, ali i dalje tvrdi da je bilo "masovnih silovanja Albanki".

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Polanski joj je zatim oštro odgovorio, napomnjući da Čitaku laže, umesto da se izvinjava.

"Nezakonita akcija je tako očigledna. Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno da izgovori njegovo ime", rekao je ruski diplomata na sednici SB UN na kojoj se govori o situaciji na KiM.

BERLIN NAM SPREMA OPAKU SPLETKU Ovo je plan Angele Merkel za otimanje Kosova u tri koraka! Srbija mora reći NE!

Polanski je rekao da je Rusija očekivala izvinjenje Prištine.

Naveo je da je službenik UNMIK-a Mihail Krasnoščenkov pretučen i uhapšen dok je obavljao svoju dužnost, a da je Vljora Čitaku iznela prištinsku verziju policijske akcije koja nije logična.

"Da li i sami verujete u te besmislice?", upitao je Polanski i dodao da postoje fotografije, ali i snimci na internetu koji pokazuju šta se zaista desilo.

Ana Brnabić

Tanjug/ Rade Prelić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/ Rade Prelić

On je ocenio da akcije kosovske policije nisu imale za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, već da je Priština želela da pokaže da može da preuzme sever, budući da to nije uspela nekoliko dana ranije, na izborima na kojima je pobedila Srpska lista.

Naveo je da je Priština počela kampanju protiv UN i Rusije čiji je cilj da se diskredituje UNMIK kako bi otišao sa KiM, ali i da se odbrani takozvana država Kosovo.

SIPAJU SO NA RANU! U Prištinu 12. juna stiže albanski saveznik, spremaju se da ugoste Amerikance! Planira se veliko ZLO!

On je istakao da je ruska pozicija poznata, da se ta zemlja zalaže za kompromisno rešenje zasnovano na Rezoluciji 1244, te istakao da je destruktivno uvoditi rokove za konačno rešenje.

"Potrebno je da se obe strane dogovore, a da to odobre i SB UN. Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine", istakao je Polanski.

On je kritikovao to što američki ambasador nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN, te podsetio da pripadnici misija UN ne podlažu međunarodnom pravu, kao i da uživaju potpuni imunitet.

"Svedoci smo fabrikovanih priča o ruskim špijunima", rekao je ruski diplomata.

On je postavio pitanje i o "tajnovitim aktivnostima" koje se, kako je naveo, odvijaju unutar američke baze Bondstil.