Priština
Alo!/ Dejan Briza
Priština

Alo!/ Dejan Briza

Priština, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Više od 75.000 radnika na Kosovu izgubilo je posao zbog pandemije, dok je 70 preduzeća zatvoreno, javlja večeras Koha.

Ove brojke objavio je Nezavisni sindikat privatnog sektora računajući i gubitak radnih mesta radnika bez ugovora.

Predsednik Unije Jusuf Azemi rekao je da su podatke prikupljali preko svojih centara u regionima Kosova, uz upozorenje da ove brojke mogu biti još veće.

“Imamo gotovo tačne podatke i to je rezultat našeg praćenja situacije od juna ove godine i do sada je broj onih koji su izgubili radna mesta premašio brojku od preko 75.000 osoba, a do kraja ove godine premašiće cifru od preko 100 hiljada”, rekao je Azemi.

Naši podaci su tačni, jer imamo i podatke o radnicima koji uopšte nisu imali ugovor o radu, a ako slušate druge organizacije, kažu da se ova brojka kreće od tri do 40.000 radnika, ali njihove statistike ne uključuju radnike bez ugovora o radu, jer upravo ova kategorija čini najveći broj zaposlenih u privatnom sektoru, rekao je Azemi.

U Poreskoj upravi Kosova rekli su da nemaju podatke o tome koliko je radnih mesta izgubljeno od pojave pandemije, ali je tokom ovog perioda više od 70 preduzeća zatvoreno.

“Od marta do kraja oktobra odjavljena su 73 preduzeća, postoje i druga koja su u postupku odjave, ali prema zakonskim odredbama moraju se ispuniti neki kriterijumi za izdavanje potvrde o odjavi”, navode iz Poreske uprave Kosova.

Koha je takođe pitala nadležne u Fondu za penzijsku štednju za koliko se smanjio broj obveznika doprinosa tokom ovih meseci pandemije, ali oni nisu odgovorili.

Očekuje se da će finansijski podsticaji za građane i privredu na Kosovu biti ostvareni kroz Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, ali on još uvek nije usvojen u Skupštini Kosova, iako ga je Vlada Kosova usvojila pre više od tri meseca.

Očekuje se da će Nacrt zakona o ekonomskom oporavku biti predmet rasprave na zasedanju ovog petka.