Hašim Tači
Tanjug
Hašim Tači

Tanjug

Hašim Tači, Foto: Tanjug

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je predsednika samoproglašene države Kosovo Hašima Tačija da razvije niz inicijativa u odnosima sa Srbijom, kao i da smanji carine na srpsku robu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Morgana Ortagusa.

„Državni sekretar pozvao je Kosovo da razvije impuls zaključen u poslednjim pismima o namerama za uspostavljanje vazdušnog, železničkog i drumskog saobraćaja između Prištine i Beograda. Američki državni sekretar takođe je napomenuo da očekuje da Kosovo ukine uvozne carine iz Srbije zarad poboljšanja ekonomske i komercijalne koristi za narode obe zemlje“, piše u saopštenju Ortagusa nakon susreta Pompea i Tačija u Vašingtonu.

On smatra da je ova poslednja mera neophodan korak za nastavak pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Majk Pompeo

AP

Majk Pompeo, Foto: AP

Osim toga, Pompeo je uverio Tačija u snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova i podršku suverenitetu i nezavisnosti ove zemlje.

Carine koje su vlasti u Prištini uvele za robu iz centralne Srbije u jesen 2018. godine, prema njihovim rečima, nanose štetu srpskoj privredi od oko milion evra dnevno. Beograd traži ukidanje carinskih mera, a za ukidanje carina i nastavak dijaloga Beograda i Prištine zalažu se predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je krajem januara da, prema njegovim informacijama, 95 država-članica Ujedinjnih nacija ne priznaje nezavisnost Kosova, dok 93 priznaje, a još oko pet je neopredeljeno. Ranije je zvanični Beograd više puta izjavljivao da je preduslov za početak pregovora sa Prištinom ukidanje carina koje su kosovske albanske vlasti u novembru 2018. uvele na 100 odsto srpske robe.

 

Komentari (1)

Milan

27.02.2020 20:43

Dobili su 200 ekspozitura upola cene i preko milijardu klijenata, sto je vrednije od Bondstila