Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

"Činjenica da se o rešavanju pitanja Kosova i Metohije razgovara u najvažnijim centrima moći i da se time bave najznačajniji evropski lideri, Merkel i Makron, predstavlja veliku pobedu našeg predsednika Vučića", rekao je Vesić.

Klinton na Kosovu

AP

U tom kontekstu, on je podsetio da se pre nekoliko godina o tome nije pričalo jer je, kako je naveo, pitanje KiM za zemlje koje su priznale samoproglašenu nezavisnost bilo rešeno.

"Tražile su od Srbije samo da taj čin prizna. Danas je svima u svetu, kako onima koji su priznali samoproglašenu nezavisnost tako i onima koji nisu, da pitanje Kosova i Metohije nije rešeno, da se moraju uvažiti legitimni interesi Srbije i politički, i ekonomski, kulturni i verski kao i da bez Srbije nema trajnog i održivog rešenja", rekao je Vesić.

To je, kako je istakao, moguće zbog veoma snažne pozicije koju imaju lično predsednik Vučić i Srbija u međunarodnoj zajednici.

"Pariski sastanak je važan, a koliko će biti uspešan zavisi od toga da li će Priština do tada ukinuti takse ili ne. Ako takse ne budu ukinute nema o čemu da se razgovara, to je više puta ponovio Vučić", naglasio je Vesić.

PROČITAJ JOŠ:

On smatra da iza odluke o taksama ne stoji samo Ramuš Haradinaj, već i Hašim Tači jer su oni, kako je naveo, samo dva lica iste politike.

A osnovni cilj te politike, kako objašnjava, je da se na KiM stvaraju tenzije kako bi se Srbi osećali nesigurno i kako bi napuštali ovu pokrajinu. "Taj plan oni sprovode duže od veka jer žele da jednog dana kažu Srbiji "a za šta se vi borite kada ovde nema vaših ljudi?". Zato njima odgovara status kvo, zato njima ne odgovara dogovor i zato su uveli takse kako bi zaustavili pregovore. I svako ko u Srbiji govori kako treba da održimo status kvo, svesno ili nesvesno, radi da se taj plan sprovede", rekao je Vesić.

Što se pozicije SAD u vezi sa ovim problemom tiče, Vesić kaže da su oni zauzeli jasnu poziciju i zatražili od Priština da ukine odluku o taksama.

Ramuš Haradinaj, OVK

Facebook

"Da li su mogli svoj veliki uticaj na prištinske političare da upotrebe da se to zaista desi ne znam. Ali znam da će biti potreban mnogo snažniji i direktniji angažman američke administracije da se ovo pitanje konačno reši", naveo je on.

Na pitanje šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje, Vesić kaže da je jedino trajno i održivo rešenje istorijski dogovor Srba i Albanaca i kompromis između dva naroda.

"Kompromis znači da svaka strana treba nešto da dobije i nešto da izgubi. Takav kompromis znači trajni mir za Srbe i Albanci, suživot i ekonomsku i svaku drugu saradnju u korist oba naroda", poručio je on. Vesić tvrdi da je Srbija već prihvatila da nema povratka na poziciju pre 1999. godine, ali navodi da i Albanci moraju da prihvate da njihova jednostrana secesija nije čin kojim su rešili svoj status.

"Bude li obe strane tako razmišljale dogovor je moguć", smatra Vesić.

Kosovo, Srbija

Profimedia

Kosovo, Srbija, Foto: Profimedia

Zamenik gradonačelnika prokomentarisao je i proteste u Beogradu, navodeći da oni nikada nisu bili građanski, već politički.

"Organizuje ih Đilas, plaća njihovo održavanje a "studenti" koje je isturao na početku bili su samo maska da sakrije sebe i Mlađana Đorđevića", rekao je Vesić dodajući da protesti služe samo da bi Ðilas preko njih držao oko sebe razne opozicione grupacije jer nema stranku.

Na pitanje kako reaguje na kritike na njegov račun zbog rekonstrukcija u gradu, Vesić kaže da kada se rade velike rekonstrukcije uvek ima promena u saobraćaju.

"Ja vas pitam da li želite da radimo po jednu ulicu godišnje ili nijednu kako je to Đilas radio pa da se grad uređuje narednih sto godina? Da li želite da živimo u uređenom gradu, sa novim bulevarima, sređenim trgovima, uređenim obalama, obnovljenim fasadama, pešačkim zonama, biciklističkim stazama ili ne?", upitao je Vesić dodajući da aktuelna vlast želi da Beograd bude uređen, moderan, evropski grad.

Sve što mi sada uređujemo, naglasio je, ovi što nas kritikuju mogli su da urade dok su vladali Beogradom, a nisu.

"Zato je sve što mi sada uredimo i sredimo merilo njihove nesposobnosti. Jer iza nas će ostati sve što smo uradili a iza njih ostaju samo dugovi", rekao je Vesić.