Kadri Veselji
AP
Kadri Veselji

AP

Kadri Veselji, Foto: AP

Glavni tužilac Džek Smit navodi zašto treba odbiti zahtev Veseljijevog advokata Bena Emersona, uz konstataciju da mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora. Tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru.

„Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti , uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u Hagu smatra da francuski sudija Nikolas Giljo mora da sagleda sve činjenice, pre nego što donese odluku o puštanju ili nastavku pritvora Kadrija Veseljija.

"Sudija za prethodni postupak mora shvatiti da postoji osnovana sumnja da Veselji može počiniti krivično delo iz nadležnosti specijalizovanih veća i da postoje rizici od narušavanja reda, kao i da će Veselji ometati vođenje krivičnog postupka. To podrazumeva i uticaj na svedoke, žrtave ili saučesnike. Morate uzeti u obzir ozbiljnost krivičnih dela i način , kao i okolnosti u kojima su počinjena. Istovremeno i Veseljijeve lične karakteristike, ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi , sve ove okolnosti ukazuju na rizik od ponavljanja krivičnog dela ili izvršinja novih krivičnih dela “, navode iz tužilaštva u Hagu.

Kadri Veselji

Tanjug

Kadri Veselji, Foto: Tanjug

Glavni tužilac Smit i njegov tim pridaju posebnu važnost Veseljijevoj prošlosti i uticaju na obaveštajne službe, kao razlog za produžetak njegovog pritvora, jer važi za jednog od najiskusnijih obaveštajnih oficira na Kosovu, bivši je šef obaveštajnih službi OVK i Kosovske obaveštajne službe.

Činjenica da Veselji može putovati u preko 180 zemalja sveta za tužilaštvo je dovoljan razlog da treba preduprediti mogućnost njegovog bekstva produžavanjem pritvora. Specijalno tužilaštvo dodaje da na Kosovu vlada klima zastrašivanja i da Veselji ima efikasna sredstva da ućutka svakog svedoka.