Veljko Odalović
Printscreen
Veljko Odalović

Printscreen

Veljko Odalović, Foto: Printscreen

 

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže da je zatečen odlukom Osnovnog suda u Prištini da na dve godine zatvora osudi Ivana Todosijevića zbog negiranja zločina u Račku. Odalović je u intervjuu za Kosovo Onlajn istakao da to nije nešto što može da opstane, zato što je opšte poznato da je Račak velika prevara, farsa i cirkus koji je napravio Vilijem Voker.
Šta poručuje Priština kada na ovaj način presuđuje Ivanu Todosijeviću u vezi sa izjavama o Račku?

“Račak je demaskiran i nema nijedne presude nigde o tom slučaju. Sud se bavi jednom izjavom i donosi drakonsku kaznu, koja je ozbiljno uzmenirila sve. Ako je Todosijević, koji živi na prostoru Kosova, imao hrabrost da kaže da je Račak bio prevara, i da tako bude osuđen, to predstavlja lošu poruku svim Srbima na Kosovu. Ukoliko ovo predstavlja disciplinovanje ljudi koji imaju pravo na svoje mišljenje, to govori o ozbiljnom problemu u kojem se nalaze kosovske institucije i kosovsko društvo”.

 


Na pitanje hoće li ta presuda biti pravosnažna, Odalović kaže:

“Sa ovakvim odlukama Priština se vraća nazad. Duboko verujem da će biti dovoljno pameti i političke osetljivosti i fleksibilnosti da se ovakva presuda poništi i da se kaže da je bila greška”.

Na pitanje da specijalno tužilaštvo za bivše pripadnike OVK najavljuje skoro podizanje prvih optužnica i da li se može očekivati čelne ljude OVK na optuženičkoj klupi?

“Postoji realna nada da će se najzad podići prve optužnice za zločine izvršene nad Srbima i drugim nealbancima. To je civilizacijsko i humanitarno pitanje, ali i značajno pravno i političko pitanje. Činjenica je da je više od 100 predstavnika OVK, koji su bili komandanti zona odgovornosti, pozvano u Hag i da su saslušani u različitim svojstvima, neki kao osumnjičeni, neki kao svedoci. Zločina je bilo i oni se ne mogu negirati. Neko mora da odgovara. Očekujem da će biti podignute prve optužnice i verujem u to specijalizovano tužilaštvo. Važno je da oni koji su počinili zločine ne budu na čelnim funkcijama, jer je njima mesto pred sudovima i u zatvorima.