ZAVRŠENA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Šiptari se žestoko obrukali, Kina i Rusija ne odustaju od podrške Srbiji!

Sednica se održava na zahtev Ekvatorijalne Gvineje

Ekvatorijaolna Gvineja zahtevala sednicu o Kosovu
Ekvatorijaolna Gvineja zahtevala sednicu o Kosovu, Foto: Printscreen

Ekvatorijalna Gvineja kao predsedavajuća Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila je Kosovo na dnevni red sednice.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, na kojoj će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara o radu UNMIK-a.

Dačić je poručio da Srbija smatra da su sednice SB posvećene Kosovu i Unmiku potrebne i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost članicama Saveta što je postignut dogovor da se i dalje kontinuirano raspravlja o Kosovu. Šta je još srpski ministar rekao pročitajte OVDE.

 

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Printscreen

Predstavnica lažne države države Kosova u SAD Fljora Čitaku  je šokirala prisutne kada je zapretila da će biti "beskrajne drame i sukoba" dok Srbija ne prizna "Kosovo" kao ravnopravnog partnera. 

 - Smatrate da je ovo parada? Što ste došli onda? Slučajno ste pozvani na ovaj sastanak - rekao je predstavnik Rusije, Vasilij Nebenzja, Flori Čitaku, kao odgovor na njenu tvrdnju da je sednica SB UN o Kosovu i Metohiji obična "parada".

Predstavnik Kine se poziva na Rezoluciju UN 1244 i dodaje da političko rešenje kosovskog pitanja mora biti u skladu sa njom.

Inače, predsedavajući iz Ekvatorijalne Gvineje predsavio je ministra Dačića kao zvaničnika Srbije, a Floru Čitaku samo po imenu i prezimenu. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

Pored zalaganja za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a.

 

Pored toga, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini, saopštilo je Ministarstvo.

 

Održavanje sednice je bilo neizvesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog meseca predsedava SB UN izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

Vljora Čitaku
Vljora Čitaku, Foto: Printscreen

I Dačić je juče ukazao da postoje veliki problemi unutar Saveta bezbednosti, odnosno da se jedan broj zemalja žestoko protivi tome da se sednice o Kosovu i Metohiji održavaju na tri meseca.

Večeras će biti razmotren redovni tromesečni izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o o stanju na Kosovu.

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje, predsedavajući Saveta bezbednosti za februar, izjavio je na konferenciji za novinare da je Savet bezbednosti odlučan da pregovorima dođe do rešenja u vezi sa Kosovom.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi