Donald Tramp
AP/Evan Vucci
Donald Tramp

AP/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP/Evan Vucci

SAD su nezadovoljne neposlušnošću Ramuša Haradinaja, koji uporno odbija da izvrši nalog Vašingtona i ukine nametnute takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, pa je za danas najavljen poziv savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji će, kako se očekuje, ukoriti lidera ABK i lično mu preneti poruku predsednika Donalda Trampa.

Pročitajte još:

Prema pisanju prištinskih medija, SAD su posebno iziritirane Haradinajevim pismom kojim je od zemalja Kvinte, a posebno od SAD i Brisela, tražio da iniciraju i organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju u zamenu za ukidanje taksi, uz određene uslove.

Javno izneti uslovi Haradinaja u Beloj kući nisu dočekani s oduševljenjem, već kao odbijanje Prištine, koju SAD, inače, smatraju važnim partnerom.

Preporučujemo još:

SAD su, čini se, pišu prištinski mediji, shvatile da njihovo upozorenje u vezi sa suspenzijom odluke o taksama nije uticalo na Haradinaja i Prištinu generalno.

Zato će, kako prenosi prištinska Bota sot, pozivajući se na svoje izvore, tokom dana Bolton pozvati Haradinaja telefonom kako bi mu, kako se navodi, dodatno „pojasnio američki stav“ u vezi sa taksama.

Bela kuća je, navodi se, veoma zabrinuta zbog Haradinajevog ponašanja, pa se očekuje da će nakon razgovora s Boltonom sve biti mnogo jasnije.

Prema istom neimenovanom izvoru, Bolton će danas „ukoriti“ Haradinaja i poručiti mu da sa SAD ne može da razgovara na način koji je izabrao, s obzirom na to da je reč o državi najzaslužnijoj za „kosovsku nezavisnost i državnost“.

Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Očekuje se i da će ovaj poziv, piše Bota sot, ponovo potvrditi američki stav o taksama i pretnju sankcijama Prištini, u slučaju da Haradinaj ponovo odbije da ispuni zahtev SAD i privremeno suspenduje tu meru.

SAD smatraju da je suspenzija taksi otvara put nastavku dijaloga i postizanju konačnog sporazuma, što je strateški interes SAD u regionu Balkana, piše Bota sot.