Bedžet Pacoli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Bedžet Pacoli

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bedžet Pacoli, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

 

* Sa računa ministarstva spoljnih poslova u Prištini uplaćeno je 90.000 dolara

* Sav novac je poslat američkoj kompaniji "Global Strategic Advisory"

* To je urađenu u cilju lobiranja za interese Prištine u SAD, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva pravde

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli izabrao je kompaniju "Global Strategic Advisory", u vlasništvu Džejmsa Mengesa bliskog Rudiju Đulijaniju, bivšem gradonačelniku Njujorka, a sada advokatu američkog predsednika Donalda Trampa, da mu pomogne da se obrati američkim vladinim zvaničnicima i privrednicima u okviru lobiranja, javila je prištinska KTV.

Dokumenti tog sporazuma objavljeni su na sajtu Ministarstva pravde SAD, gde je objavljivanje takvih sporazuma američkih kompanija sa strankama u drugim državama obavezno i javno, prenosi Kosovo onlajn.

U stavu devet sporazuma opisane su aktivnosti registrovane firme, a precizira se da će predstavnici "Global Strategic Advisory" posredovati u kontaktima između zvaničnika Vlade SAD i preduzeća iz te države sa vladom u Prištini.

Bedžet Pacoli

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bedžet Pacoli, Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

U stavu 10 se pojašnjava da će prištinsko ministarstvo američka kompanija savetovati o tome kojim bi se zvaničnicima SAD trebalo obratiti u različitim prilikama, kao i da će tumačiti njihove povratne informacije i odgovore.

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara kompaniji transferisana je 17. oktobra.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare