Kosovo
EPA/Đorđe Savić
Kosovo

EPA/Đorđe Savić

Kosovo, Foto: EPA/Đorđe Savić

Unmik ističe i da zvaničnici kosovske policije i druge prištinske vlasti "nisu podelile nikakve konkretne dokaze" sa UN-om.

Angela Merkel

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Misija UN na KiM ponovila je da je "veoma jasno" da su hapšenjem i zadržavanjem u pritvoru dvojice pripadnika osoblja Unmika prekršena njihova granatovana prava na imunitet, kao i drugi protokoli, "uprkos jasnoj identifikaciji ovih osoba kao osoblja UN".

"Dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu sile policajaca koji su vršili hapšenje", navodi se u saopštenju.

PROČITAJ JOŠ:

Unmik dodaje da, imajući u vidu činjenicu da UN već učestvuju u istragama koje treba da utvrde okolnosti koje su dovele do hapšenja i povreda dvojice članova osoblja, neće komentarisati detalje istrage, koji se pojavljuju u javnosti.

Prethodno je na sajtu kosovske policije objavljeno da je akcija na severu KiM uglavnom protekla bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok, gde su u mestu zvanom "Klisura", kako se tvrdi, nepoznate osobe postavile barikade na putu u obliku stabala, zapaljene vatre i teških vozila, kamiona, itd.

Aleksandar Vulin

Tanjug/Jovo Mamula

Prema navodima kosovske policije, tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo je na ulice kako bi je sprečilo u izvršenju dužnosti, a u više navrata primećeno je Tojota vozilo bele boje sa UN oznakama i registarskim tablicama.

Kosovska policija tvrdi da je vozač tog vozila pomagao nasilnim demonstrantima postavljajući svoje zvanicno vozilo nasred puta ispred osumnjicenih lica i barikada, kao i da je odbijao pozive policije da se skloni i oslobodi put.

Tvrdi se da su policijski službenici, "pošto su se nalazili u napetoj situaciji u opasnoj oblasti", bili primorani da ovo lice uklone iz vozila i da ga uhapse i sprovedu u policiju.

Ramuš Haradinaj

Printscreen

"Po naredbi Glavnog tužioca u Mitrovici, UN osoba, iako osumnjičena za ilegalne radnje, a na osnovu poštovanja imuniteta dotičnog lica, nije bila zadržana ili zaustavljena i ista je puštena i sa vozilom predata UN osoblju u Mitrovici", navodi se u saopštenju kosovske policije.

Međutim, kako se ističe, protiv te osobe pokrenut je slučaj zbog opstruisanja policijskih službenika u vršenju njihovih dužnosti i učestvovanja u masi koja se sumnjiči za ista dela.