Rusija, ruska zastava
EPA
Rusija, ruska zastava

EPA

Rusija, ruska zastava, Foto: EPA

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prokomentarisalo je izjavu predsednika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja o referendumu za ujediunjenje sa Albanijom saopštivši da je reč o provokaciji zasnovanoj na velikoalbanskoj ideologiji koja direktno ugrožava teritorijalnu celovitost balkanskih država.

Prema navodima zvanične Moskve, takve političke ucene su nedopustive, a jedino dugoročno i održivo rešenje može biti doneto isključivo za pregovaračkim stolom uz strogo poštovanje međunarodnih normi u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Pre neki dan je jedan od najkontroverznijih kosovskih političara i bivši komandant takozvane OVK Ramuš Haradinaj izjavio da ima nameru da izdejstvuje referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom ako ta samoproglašena država ne bude primljena u EU i ukoliko međunarodne organizacije i zvanični Beograd ne priznaju njenu nezavisnost. Takav rečnik političkih ucena je nedopustiv, a upravo tako i treba tumačiti izjavu Haradinaja koji sa takvom lakoćom predlaže proizvoljno precrtavanje granica na Balkanu“, navodi se u sapoštenju.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje i da po ovom pitanju nije usledila nikakva reakcija Evropske unije iako je Brisel od strane Generalne skupštine UN dobio mandat da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, a samim tim i da „brine o tome da takve radikalne jednostrane inicijative ostanu bez ikakve perspektive - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Haradinaj je tokom predstavljanja izbornog programa rekao da takozvano Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da reše mnoga otvorena pitanja, te je najavio referendum za ujedinjenje s Albanijom.

Na to se oglasila i Srbija, a predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je stvaranje velike Albanije pretnja i Srbiji i regionu i Evropi i svetu, ali da na pretnju ne treba uzvraćati pretnjom. On je rekao da bi voleo da je čuo više reakcija o tome iz Vašingtona i iz Brisela i mnogih drugih centara moći u svetu.

Komentari (1)

hitl

23.01.2021 20:32

kada ste oteli teritorije ALBANIJE I Kosova nije bilo pretnja sada nikoga nece pitatita ni rusiju a najmanje srbiju dali ce se ujediniti