Aljbin Kurti
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ovu preteću poruku preko društvenih mreža poslao je funkcioner "Samoopredeljenja", partije prištinskog premijera Aljbina Kurtija, Fidan Ademi.

Ademi, koji je predstavnik lokalne vlasti u Kosovskoj Mitrovici, o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, kako prenosi "Kosovo onlajn" govorio je i tokom boravka u Stančiću, selu blizu granice sa Makedonijom.

Novo zveckanje oružjem iz Kurtijevog tabora stiže u trenutku kada on pokušava da konsoliduje vlast, istovremeno gurajući klipove u točkove dijaloga sa Beogradom. U nestabilnoj političkoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, sve češće se poteže sa najavama stvaranja "velike Albanije".

Albanci

EPA

Albanci, Foto: EPA

Odgovarajući na ovaj ispad, direktor Kancelarije sa Kosovo i Metohiju Petar Petković, upitao je Kurtija "da li ovakve pretnje puškama znače da vam je stvaranje 'velike Albanije' među glavnim prioritetima":

- Gde je u tom slučaju postavljate dijalog, na peto mesto ili niže? Nema mesta za oružje za pregovaračkim stolom! Budućnost je u miru - poručio je Petković.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenjuje da privremene vlasti u Prištini rade sve suprotno od preporuka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da bude prioritet.

- Umesto toga Priština odgovara najavljujući mere reciprociteta, ujedinjenje sa Albanijom i optužbama na račun igumana Dečana Save Janjića - napisao je Đurić na Tviteru.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Inače, izborom Kurtija za premijera dijalog Beorgada i Prištine još dublje je zalutao u ćorsokak. Najoptimističnija predviđanja govore o nastavku razgovora u maju, međutim, Kurti stalo ističe da to nije prioritet. U EU već rutinski ponavljaju da nastavak zavisi od "spremnosti obeju strana", ipak, priznajući da su poruke Kurtija u javnosti "donekle u suprotnosti sa svešću o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa zvaničnicima EU".

Srbe na KiM uznemirila je nedavno i vest da Kosovske bezbednosne snage grade bazu na jednom od najviših brda u severnom regionu Kosova i Metohije sa kog se, kao na dlanu, vide sve četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela. Prema pisanju prištinskih medija, tamo će biti izgrađen veliki vojni kamp u kome će biti stacionirane i jedinice američke vojske i drugih zemalja koje su deo NATO, dodaje se u tekstu.