Kosovo
Alo!
Kosovo, Foto: Alo!

Tokom svog poslednjeg upada koji je počeo jutros nešto posle šest sati, ROSU je uz pomoć elitne jedinice FIT upala u sve četiri srpske opštine na severu Kosmeta i tom prilikom ušla u sukob sa tamošmnjim stanovništvom.

 

Najzategnutija situacija je bila u blizini Zubinog potoka kada su pripadnici ROSU probijavši barikade i zapucali nakon čega su dvojica Srba sa lakšim povredama hospitaliziovani.

Prilikom ove akcije uhapšeni su državljani srpske i bošnjačke nacionalnosti, ali i Rus zaposlen u UNMIK-u.

Prethodni put slično se dogodilo u novembru prošle godine.

1. Upad u Severnu Mitrovicu i hapšenje Srba

U ranim jutarnjim časovima, krajem novembara minule godine pripadnici ROSU i jedinice FIT upali su u na severni deo Kosovske Mitrovice i uhapsili četvoricu Srba. Ovom prilikom uhapšena su dvojica pripadnika KPS Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević i građani severne Mitrovice Saša Ćurčić i Marko Rošić.

Kosovske službe tom prilikom su saopštile da su hapšenja u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, dok su srpski političari sa severa ocenili da kosovske snage zloupotrebljavaju slučaj kako bi upadali na sever pod plaštom navodne istrage ubistva.

Prilikom ovog upada putnici, autobusi i roba zadržavani su na administrativnom prelazu Merdare.

Hašim Tači na Gazivodama , Foto: Foto: Alo.rs

 

2. Tačijeva vožnja Gazivodama

Tačno tri meseca pre upada u Severnu Mitrovicu, jedince ROSU imale su svojevrsnu akciju i na jezeru Gazivode, rasporedivši svoje snage u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera.

 

Čitava akcija trajala je nekoliko sati nakon čega su se snage povukle sa jezera.

Ova akcija ROSU bila je organizovana kako bi se predsedniku privremenih institucija Hašimu Tačiju obezbedili uslovi da obiđe jezero.

Tači se tokom upada na Gazivode provozao jezerom iako je ranije iz njegovog kabineta saopšteno da će on u to vreme biti u kasarni "Adem Jašari" u Prištini, odakle će se obratiti javnosti u trenutku dok se u Prištini održava veliki protest protiv njega i njegove ideje o promeni granice sa Srbijom.

3. Hapšenje Marka Đurića

Krajem marta 2018. godine dvojici ministara, Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću i direktoru Kancelarije za KiM i Marku Đuriću i generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću zabranjen je ulaz na Kosovo, a oni su zadržani na na administrativnom prelazu Jarinje.

Srpskim zvaničnicima bilo je zabranjeno da uđu na teritoriju južne srpske pokrajine i održe najavljivanu tribinu. Istog dana tokom večernjih sati Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici uhapsili su predstavnici jedinice ROSU. Đurić je potom prebačen u Prištinu gde je dao izjavu pred sudijom za prekršaje, nakon čega je doneta odluka o deportaciji i on je poslat prema administrativnom prelazu Merdare gde ga je preuzela srpska policija.

 

Đurić je u Prištinu sproveden sa lisicama na rukama, a dvojica specijalaca su ga držali u povijenom položaju i u brzom hodu su ga prebacili iz automobila u zgradu policije.

U toku intervencije policija je ispalila suzavac i bacila šok-bombe i na okupljene ispred dvora, a prema pisanju pojedinih kosovskih medija, tada su čuli se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku, dok je suzavac bačen i u sali dvora.

4. Zaustavljanje "ruskog voza" za Kosovsku Mitrovicu

Voz koji je sredinom januara 2017. godine krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen je tog dana u Raškoj, na poslednjoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom. Nakon demonstracije sile i pretnji sa kosovske strane administativne linije da će pruga biti minirana i informacija da će mašinovođa i putnici biti pohapšeni, odlučeno je da voz sa stanice u Raški vrati za Beograd.

Tom prilikom Priština je pretila Beogradu kako će na šinama biti postavljen eksploziv, a specijalne policijske snage ROSU bile supostavljene na sever Kosova.

Tokom akcije je na severu Kosova bilo postavljeno 17 blndiranih oklopnih vozila tipa "kobra".

Jarinje, Foto: Tanjug/ Edib Tahirović

 

5. Paljenje Jarinja

Pripadnici ROSU-a nasilno su upali na administrativni prelaz Jarinje u julu 2011. godine nakon čega je uhapšeno četvoro Srba.

Sa oko 40 vozila specijali ROSU-a su preko Leposavića pošli ka Jarinju da bi preuzeli kontrolu nad tim administrativnim prelazom, ali su ih u tome sprečili Srbi koji su se u Leposaviću masovno okupili i napravili blokadu na putu.

Prilikom ove akcije pripadnici ove jedinice su pucali ne bi li zastrašili okupljene Srbe koji su protestovali zbog nasilnog upada na ovaj prelaz, a okolinu oko Jarinja su nadletali i helikopteri.

ROSU je na Jarinje upao u punoj opremi sa šlemovina na glavi i specijalnim policijskim vozilima. Na delu puta kod Leposavića bliže ka Jarinju, Srbi su na svojoj barikadi blokirali put koji su nasuli peskom i poprečili kamione i teška vozila, no ipak situacija se tokom naredne noći smirila.

Ovaj upad ROSU-a izazvao je incidente u Rudaru kod Zvečana, ali i u blizini Zubinog potokla.

6. Česti upadi i provere Srba

Blokirani putni pravci na nekoliko lokacija u KiM-u, preteresi objekata, privremeno zadržavanje radnika policije samo su neki od primera ROSU akcija tokom 2013. godine. Ove policijske snage nisu se libile da preteresaju kuće pripadnika Građanske inicijative u Pasjanu, ali da upadaju u telefonske centrale i policijske stanice u srpskim opštinama.