Fitim Ladrovci
Privatna arhiva
 Fitim Ladrovci

Privatna arhiva

Fitim Ladrovci, Foto: Privatna arhiva

Kosovo je najveći regrutacioni centar za islamske teroriste u Evropi. To nije tajna. Jedinica sastavljena isključivo od Albanaca s Kosmeta i dalje ratuje, a važi za jednu od najkrvavijih.

Među onima koji su se u međuvremenu vratili na Kosovo, odsluživši minimalne zatvorske kazne, jeste i Fitim Ladrovci, koji je novinaru Aleksandru Klapu iz „Ekonomista“ ekskluzivno ispričao kako je uopšte došao do ratišta u Siriji, s kim se družio u zatvoru, preneo je portal kosovo-online.com.

U tekstu se, između ostalog, navodi da je Ladrovci uzeo svoju ušteđevinu u iznosu od 350 dolara, oprostio se od supruge i napustio Obilić. U Prištini se ukrcao na avion za Istanbul, a zatim je drugim letom otputovao za Hataj, provinciju na jugoistoku Turske. 

U kombiju do Sirije

Na aerodromu ga je dočekao krupan Arapin obučen u crnu trenerku i s naočarima za sunce, koji ga je odvezao do jednospratne kuće ispunjene krevetima na sprat, gde je Ladrovci iznenađeno zatekao još šest građana Albanije - dvojicu muškaraca, dve žene, čiji su muževi nekoliko meseci ranije prešli u Siriju, te dvoje dece. Sledećeg dana Albanci su prebačeni do granice i rečeno im je da nastave da hodaju nekoliko milja dok ne stignu do autobusa. Ukrcali su se u beli minibus.

Pod komandom bivšeg američkog plaćenika Muhadžerija

 Fitim Ladrovci

Privatna arhiva

Fitim Ladrovci, Foto: Privatna arhiva

Kosovari su u Siriji bili pod komandom Ljavdrima Muhadžerija, poznatog kao vođa Albanaca. Muhadžerija, bivšeg plaćenika američkih snaga u Avganistanu, Ladrovci opisuje kao „čoveka koji je znao da zapoveda drugim ljudima“. Organizovao je svoje trupe poput mafije, ali on lično je retko bio deo borbi jer je provodio većinu vremena upravljajući reketiranjem u blizini Alepa i zatvarajući svakog ko bi mu se suprotstavio. Muhadžerijeva kontradiktorna biografija, koja opisuje da je on instrument američke moći koji je postao džihadista, učvrstila je iskrivljenu politiku identiteta novonastale Islamske države. Muhadžeri je okupio pod svoju komandu Balkance koji su znali albanski. Nedeljama su zajedno jeli, spavali, svađali se i molili se.

Srbica, mesto regrutovanja

Vehabizam, puritanski pokret u Islamu koji je promovisala Saudijska Arabija, zahvatio je Kosovo početkom 2000. Novcem iz Zaliva finansirane su blistave nove džamije sa bakrenim krovovima i hromiranim elementima koje su grubo narastale pored skromnih planinskih sela. Imami sa Bliskog istoka dolazili su da nadgledaju nove verske objekte. U Srbici, u blizini Obilića, dobrotvorna organizacija koja je pružala pomoć ratnim siročićima dodelila je lokalnoj džamiji konzervativnog propovednika. Opština je ubrzo postala plodno tle za radikalne ideje. Srbica je bila jedan od prvih kosovskih gradova gde su devojke masovno počele da nose marame.

Pre bitke Albanci pobili sve pse lutalice

Krajem maja 2014, Ladrovcijevoj jedinici naređeno je da pomogne u zauzimanju Deir ez-Zora, provincije bogate naftom, koja se nalazi na granici između Sirije i Iraka. Njeno zauzimanje objedinilo bi teritorije iz dve zemlje pod kontrolom ISIS-a. Ladrovci je krenuo prema granici s konvojem džipova i kamiona. Grupe raseljenih ljudi su sa strahopoštovanjem posmatrale dok je konvoj prolazio. Abu Hamam je bio jezivo tih kad su Albanci pristigli, osim nekoliko pasa lutalica, koje su ubrzo pobili. Grad je tokom rata više puta zauziman i izgoreli automobili su se mogli videti po ulicama. Međutim, kako su Albanci napredovali, dočekani su snajperima. Pregrupisali su se u male odrede, prelazeći iz kuće u kuću, kako bi isterali branioce. Dok je Ladrovcijev tim ulazio u jednu od tih kuća, dva čoveka na motociklima otvorila su vatru. Albanci su upali unutra i sklonili se u peć od cigala na drugom spratu. Potrošile su im se baterije na radiju, tako da nisu mogli da pozovu pomoć. Satima su ležali prilepljeni uz pod, bezuspešno dozivajući drugove.

- To je bio jedini put u ratu kada sam osetio da mi je došao kraj - rekao je Ladrovci.

 Fitim Ladrovci

Privatna arhiva

Fitim Ladrovci, Foto: Privatna arhiva

Tek kasnije je saznao da su vojnici ostalih odreda pobijeni ili poslati na druge lokacije.

Pogubljenje minobacačem

Abu Hamam je osvojen sutradan, a preostali meštani su okupljeni na jedno mesto. Muhadžeri je pronašao pripadnika plemena koji je, pod prisilom, priznao da je minobacačem ubio dvojicu Albanaca. Zavezao je zarobljenika za telegrafski stub i obratio se kamermanu na arapskom pidžinu:

- Ovaj čovek je raketom ubio dva vojnika Islamske države. Slava Alahu! - Udaljio se 40 do 50 metara, bacio minobacač i razneo zarobljenika.

 Fitim Ladrovci

Privatna arhiva

Fitim Ladrovci, Foto: Privatna arhiva

Otprilike mesec dana kasnije, Abu Bakr al-Bagdadi, vođa ISIS-a, proglasio je stvaranje kalifata.

Povratak

U avgustu 2014. kosovski javni servis emitovao je intervju sa ženom po imenu Pranvera Zena, koja je rekla da su njen suprug i osmogodišnji sin Erion otputovali za vikend i da se nisu vratili. Nakon toga, Zena je dobila poruku od svog supruga da se pridružio Islamskoj državi, a da je Erion u Siriji. Ona je molila druge Albance koji su u Islamskoj državi da joj pomognu da dovede Eriona kući. Ladrovci se ubrzo obratio Erionovom ujaku sa zahtevom da bi vratio Eriona na Kosovo u zamenu za 11.000 dolara i imunitet od krivičnog gonjenja. Nekoliko dana nakon što je Ladrovci dezertirao, ISIS je zatražio njegovu glavu. Grupa simpatizera Islamske države sačekala ga je na ulici i on je morao da izvadi pištolj, kako bi ih oterao. Šest nedelja nakon povratka, probudila ga je majka iz popodnevne dremke. Četrdeset policajaca je opkolilo njegovu kuću. Došli su da ga odvedu u zatvor.

Hteli da otruju sve u Prištini i Gračanici

U blizini Gračanice, 11. jula 2015, uhapšeno je pet osoba za koje se sumnja da su pripadnici Islamske države. Arjeta Mjeku, portparolka „Vodovoda Priština“, tada je navela da su delovi Prištine koji se snabdevaju iz jezera Badovac bez vode i da je povod hapšenje osumnjičenih u blizini jezera. U opštini Gračanica takođe je bilo prekinuto snabdevanje vodom zbog sumnje da su pripadnici islamske organizacije u blizini Gračaničkog jezera nameravali da otruju vodu u jezeru.

Zatvor 

NEZAPAMĆENI SKANDAL! Na srpskoj tvrđavi kod Novog Brda se vijori nešto STRAVIČNO! (VIDEO)

Tokom tri godine provedene u zatvoru, Ladrovciju su prilazili radikalizovani zatvorenici koji su želeli da služe kalifatu u Evropi. Sreo je zaverenike koji su umešani u bezuspešne zavere da otruju vodu u Prištini i napadnu gostujuću izraelsku fudbalsku reprezentaciju iz zasede. Imao je i drugu vrstu posetilaca. Pojedinci iz stranih ambasada ispitivali su ga o terorističkim mrežama širom Evrope. Zašto su puške s Balkana upotrebljene u masakru u dvorani „Bataklan“ u Parizu, novembra 2015? Zašto su albanski džihadisti prelazili Jadran da bi se sreli s italijanskim mafijašima? Vezan za sto i obučen u narandžasto zatvorsko odelo, Ladrovci je ogorčeno odgovarao.

TRAMP DONEO KONAČNU ODLUKU 25. avgusta je KRAJ!

- Moj sin će postati sjajan bombaš samoubica - rekao je jednom diplomati.

Kalifat još živi

Novinar „Ekonomista“ ovako je opisao šetnju sa Ladrovcijem.

Enver Hodžaj pleni imovinu SPC, otima Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju...

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 14.08.2019. 12:13 Krađa! Pećka patrijaršija, Foto: SPC Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu, u odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

- Dok smo se šetali glavnom ulicom, neko iz auta je svirnuo Ladrovciju. Pokazao je kažiprstom prema nebu u znak pozdrava Islamskoj državi. Vozač je uzvratio pozdrav. Hapšenje ga je pretvorilo u neku vrstu slavne ličnosti, a Ladrovci se zagrejao za tu ulogu. Kad sam ga ponovo pitao da li postoji nešto zbog čega se kaje, on je viknuo: „Kalifat još nije gotov!

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT

 

Komentari (3)

Suza Kg

16.08.2019 22:33

Njemu se u očima vidi ludilo...proći će on kao oni psi o kojima je pričao.

Tajci

17.08.2019 08:20

Kakva spodoba... ovakvi ne bi trwbalo do kraja zivota da izadju iz zatvora..

Peppe

17.08.2019 10:43

Treba ga na kolac naviti i obezglaviti da nikad raja ne vidi.