Aljbin Kurti
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

* Lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti, koji je dobio većinu albanskih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, poručio je da Srpskoj listi neće dati mesta u novoj vladi, već isključivo 'lojalnim' Srbima!

* On je najavio da će kao kandidat za novog premijera lažne države razgovarati sa Srbima sa Kosova, ali ne sa Srpskom listom 

* Kurti tvrdi da Srpska lista "nije stranka, već država Srbija"

Kurti je na ovaj način najbrutalnije pogazio 'ustav' lažne države Kosovo koji u članu 96 kaže da se Srbima garantuje bar jedno mesto u 'vladi', a da će srpski ministri biti izabrani iz redova većine srpskih poslanika u parlamentu u Prištini. To, dakle, znači da samo poslanici Srpske liste mogu da izaberu novog ministra, a to ni u kom slučaju ne mogu da budu Rada Trajković, Nenad Rašić ili neki drugi proalbanski političar srpskog porekla.

Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ovakvim bahatim kršenjem sopstvenog najvišeg zakonskog akta Kurti je i pre zvaničnog početka mandata pokazao da je spreman da zarati sa Srbima i da je gori ekstremista od Haradinaja, Tačija i Veseljija.

Ukoliko SAD i EU, kao glavni sponzori samoproglašene države, ne obuzdaju Kurtija, sukob sa Srbima i Srbijom biće neizbežan!

Pročitajte još:

 

- Mi bismo želeli da najpre uspostavimo kontakte i uključimo u koaliciju one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista, zbog toga što Srpska lista nije stranka nego država Srbija. Naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da on mora da bude iz Srpske liste - rekao je i očigledno slagao Kurti. On je, takođe, u više navrata ponovio da mu je cilj da nasilno okupira sever Kosova i da od Srbije traži milionsku ratnu odštetu (!?).

Aljbin Kurti

Tanjug/AP

Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP

Komentarišući ove Kurtijeve izjave i pretnje, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić kaže da je formiranje nove vlade u Prištine nemoguće bez razgovora i dogovora sa Srbima.

- Važno je to što je Srpska lista osvojila svih deset mandata, jer na taj način nije ostavljen prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa interesima srpskog naroda na Kosovu. Zato je bilo bitno da mi u velikom procentu pobedimo, kako ne bismo dozvolili da se pojave neki Srbi koji bi slušali šta im Albanci govore. U tom njihovom 'ustavu' stoji da će predstavnik Srba u 'vladi Kosova' biti izabran većinom predstavnika te zajednice u kosovskoj skupštini. To što govori Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina, to je kao kad bismo mi rekli da nećemo da Kurti bude premijer, nego ćemo uzeti nekog drugog... - objašnjava Jevtić.

key="bf2b01bd44404786959c66237c7e982a" data-card-type="article-full">

Novi šef EU diplomatije zapalio salu: Srbiju dobro poznajem, prvo što ću da uradim je da odem u Prištinu!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 08.10.2019. 08:40 Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje. Džozef Borel, Foto: Tanjug/AP On dodaje da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati, a prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, poručuje da nikada neće biti Kurtijeve 'velike Albanije' niti nezavisnog Kosova.

- Kurti laže ceo svet da je tobože demokrata, a ne zna da izračuna da je 10 uvek više od 0. On ne želi da razgovara sa demokratski izabranim predstavnicima Srba i hvala mu na tome. Uštedeo nam je vreme i energiju da svetu objasnimo ko je, šta je i kakav je. Kurti je velikoalbanski, šovinistički ekstremista koji gazi osnovna demokratska načela i sanja uništenje Srba i Srbije. On je čitav život potrošio na mržnju i snove o 'velikoj Albaniji' i nezavisnom Kosovu, koji se nikada neće ostvariti. I to sada jasno vidi ceo svet... - naglašava Đurić.

Sa njima je saglasan i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, koji kaže da Kurti isključuje bilo kakav nastavak razgovora sa Beogradom.

- Kurti neće da poštuje ni izbornu volju srpskog naroda na Kosovu, ni Srpsku listu, već će tražiti pojedince iz redova srpskog naroda, preko kojih će mešetariti i pokazivati navodnu multietničnost. Ovo što on sad radi, treba odlučno odbaciti i osuditi - zaključuje Drecun.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata

 

Komentari (3)

Bata

10.10.2019 09:27

hoce rat jer imaju jaku zaledjinu .....podmukli pacov

Nexi

10.10.2019 10:36

Ako traži rat, to će mu biti zadnje. Zaštitnici mu nisu više jaki.

robert

10.10.2019 21:07

dogodine u prizrenu