Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

 

* Započeli sastanci

* Haradinaj se odmah konsultovao sa koalicionim partnerima

* U igri još dva politička faktora

 

Kako je saopšteno Tači danas sastao sa predstavnicima KDTP i VAKAT-a iz poslaničke grupe 6+, sa ministrom Mahirom Iagcilarom i poslanicima Dudaom Baljeom i Bahrimom Sabanijem, sa kojima je razgovarao o političkim kretanjima posle ostavka Haradinaja, pošto je, kako se navodi, Kosovo ostalo bez vlade.

Hašim Tači

EPA/ARMEND NIMANI

Hašim Tači, Foto: EPA/ARMEND NIMANI

U saopštenju se dodaje da je Tači izjavio da su potrebni konkretni koraci “u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova” da bi se što pre uspostavila funkcionalna i efikasna vlada.

“Ova vlada treba da odražava volju političkih stranaka o novim rešenjima za vladu ili o novom izbornom procesu, kako bi bilo omogućeno da Kosovo što pre dobije vladu “, piše u saopštenju.

ALO.RS EKSKLUZIVNO SAZNAJE Blizak saveznik Amerike POVLAČI PRIZNANJE Kosova?! Diplomatski krugovi ne pamte ovakav PRESEDAN!

Najavljeno je da će se Tači u narednim danima sastati i sa predstavnicima drugih političkih stranaka, kao i da će sutra razgovarati sa predsednikom centralne izborne komisije o daljim koracima, navodi Gazeta ekpres.

Fatmir Ljimaj

Profimedia

Foto: Profimedia

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj izjavio je posle razgovora sa odlazećim premijerom privremenih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem, koji je u ponedeljak najavio za danas konsultacije sa liderima stranaka vladajuće PAN koalicije, a kome se nije odazvao lider DPK Kadri Veselji, da je reč o redovnim konsultacijama i ocenio da je Kosovo na ivici izbora.

Kako prenose prištinski mediji, on je istakao da izbori moraju biti održani što pre i dodao da političke stranke čekaju poziv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

VANREDNO UKLJUČENJE IZ GRAČANICE Posle zasedanja Haradinajeve vlade, STRAVIČNO UPOZORENJE emitovano na Dnevniku RTS - ŽIVOTI SU UGROŽENI!

Ljimaj je izrazio očekivanje da će datum izbora biti poznat sledeće nedelje.

“U toku su konsultacije o ovom pitanju, kad god sa kolegama pijemo kafu, razgovaramo o tome kako dalje. Verujem da je jasno da je zemlja na ivici izbora i trebalo bi da epilog bude poznat što pre”, rekao je Ljimaj.

Bedžet Pacoli

EPA

Bedžet Pacoli, Foto: EPA

On je potvrdio da je sastanku prisustvovao i lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli, a rekao je da ne zna kako su pozivnice upućene.

"Ne znam gde su pozivnice upućene, ali to je redovna kafa, redovne konsultacije, a ne poseban sastanak. To su razmene mišljenja, rekao je on i dodao da je sa Haradinajem pio kafu kada je ušao Bedžet Pacoli".

PROCURELI PODACI UNMIKA, TAJNE KRILI 20 GODINA! "Pre operacija su ih vodili u "vazdušnu banju" da se spreme, tela su posle prskali koporit praškom da suzbiju SMRAD"

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji čeka tumačenje ustavnog suda o statusu vlade nakon ostavke koju je podneo, pozvao je na konsultacije pozvao predsednike DPK I NISME Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja.

Ramuš Haradinaj

Profimedia

Ramuš Haradinaj, Foto: Profimedia

Veselji je već juće rekao da se neće odazvati, navodeći da je ostavka bila Haradinajeva želja.

„Preći ćemo na izborni proces. Građani su ti koji daju Vladi mandat. U ovom izbornom procesu imaćemo pozitivan ishod za PDK. Kosovo ima institucije, nema potrebe za stvaranjem konfuzije. Izbori su neizbežni“, poručio je Veselji.

PREDLOŽENO NOVO REŠENJE ZA KOSOVO Srbija da s Albanijom menja teritorije, dobija Skadar i izlaz na more!

Veselji je istovremeno zatražio raspuštanje skupštine i određivanje datuma održavanja izbora, uz ocenu da su oni neizbežni i najavio da će će preuzeti inicijativu da sazove sednicu, što je, kako je naveo, njegova ustavna odgovornost, a na toj bi sednici dvotrećinskom većinom trebalo da bude doneta odluka o njenom raspuštanju, prenela je RTK.

Kadri Veselji

Tanjug/Sava Radovanović

Kadri Veselji, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za zakazivanje izbora - sastanak političkih stranaka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ili da skupština odluči o sopstvenom raspuštanju.

"Pozvao sam kolege iz političkih stranaka da se okupe u skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora", rekao je Veselji za RTK, posle sastanka Upravnog veća DPK.

 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina