Tvrdi da je Tači nevin iz straha od sopstvene odgovornosti za zločine nad Srbima!
alo.rs
Vilijam Voker
Vilijam Voker, Foto: EPA

“Strah Vokera je očigledan i na neki način ga treba razumeti, jer je on bio direkti učesnik i plus je posle živeo na Kosovu među bivšim pripadnicima OVK koje je uvek podržavao. Ako je neko bio saradnik Tačija, za koga može da se utvrdi da je bio zločinac, u tom slučaju onda će deliti istu sudbinu”, ocenio je Milivojević.

Zoran Milivojević
Zoran Milivojević, Foto: Printscreen

Na izjavu Vokera da se danas “u Hagu u Holandiji, 21 godinu kasnije, ne sudi srpskim zločincima koji su počinili zločine u Račku i mnogim drugim mestima na Kosovu, a da su pred lice pravde izvedene bivše vođe OVK", kao i da su “mnogi ljudi iz Beograda i vlada Slobodana Miloševića učinili neke strašne stvari na Kosovu, Milivojević je rekao da Vokera treba podsetiti da se u Hagu na odsluženju kazne još uvek nalaze neki od srpskih generala policije.

Voker poslednjih nekoliko godina bio odsutan sa planete

“Gospodina Vokera treba podsetiti, jer izgleda da je on bio odsutan ovih zadnjih godina sa ove planete, da je Slobodan Milošević umro u Hagu, u toku sudskog postupka, dakle njega kritikvati je potpuno besmisleno, a treba ga podsetiti da još uvek kaznu u Hagu služe politički akteri iz Srbije, iz tog perioda… on je to izgleda zaboravio. Što se tiče Srbije, ta priča je završena i Srbija nema više ništa sa tim, ovde se isključivo radi o zločinima OVK”, istakao je Milivojević.

Kada je reč o uspostavljanju Suda za ratne zločine na Kosovu u Hagu, Milivojević je podsetio i da je početak rada tog suda i sve ono što može da bude rezultatsuđenja, zapravo dovodi u pitanje celu operaciju NATO bombardovanja i kako je do te operacije uopšte i došlo.

Vilijam Voker
Vilijam Voker, Foto: EPA

“Sud kompromituje projekat OVK koji je bio u funkciji realizacije cele te 1999. godine i NATO agresije, a kompromituje i projekat nezavisno Kosovo i potpuno je razumljivo da postoje strukture koje su u tome neposredno učestvovale, kojima sada Sud ne odgovara. Vokerove izjave su samo jedan u nizu pokušaja kojima smo svedoci u poslednje vreme, da se već unapred pokuša da se spreči ishod koji bi doveo u pitanje celu tu priču”, kazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, ukoliko Sud zaista utvrdi neke činjenice i ukoliko se zaista utvrdi da je OVK činila zločine, onda se otvara pitanje odgovornosti onih koji su podržavali OVK.

“Ako se potvrdi uloga OVK kao jedne zločinačke organizacije, onda se dosta toga otvara vezano i za odgovornost onog dela međunarodne zajednice, koja je s jedne strane to kreirala, s druge strane učestvovala i s treće srane tolerisala zločine. Meni se čini da je gospodin Voker malo zakasnio, jer je Sud uspostavljen i tužilaštvo je formirano uz punu saglasnost upravo tog dela međunarodne zajednice. Ne bi bilo ni Suda, ne bi bilo ni i tužilaca da nije bilo Vašingtona, Brisela...”, ocenio je Milivojević.

Na izjavu Vokera koji je rekao da dobro poznaje sve ljude koji su poslati u Hag, od predsednika Tačija, do Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija i da nije video nikakve dokaze koji bi potvrdili da su počinili ratne zločine, Milivojević ističe da se dokazi predočavaju tek u procesu suđenja, do čega još nije došlo.

“Dokazi se iznose u procesu suđenja, odakle gospodin Voker može da ima neke dokaze da bi tvrdio ko je nevin, a ko ne i da sa njima operiše i raspolaže. Sudski postupka je jako delikatan, kao i tretman dokaza,i to ne bi trebalo da bude predemt bilo kakve diskusije.Ukoliko Sud potvrdi zločinačke akcije OVK, onda će indirektno se dovesti u pitanje i uloga svbih onih koji su zajedno delovali sa OVK”, rekao je Milivojević.

Sve počelo od Račka

“I to ne treba zaboraviti. Račak je otvorio celu operaciju NATO, i prema tome ako se potvrdi da u Račku nije bilo ikakvih zločina, onda onaj ko je utvrdio da je zločina bilo, sigurno bi trebalo da bude predmet nekog preispitivanja, u najmanju ruku bar političkog”, ocenio je Milivojević.

Komentari (1)

Душка

21.12.2020 14:10

Свачије дело изађе на видело кад-тад!Дошло време да злочинци одговарају за своја злодела,хбала великом Богу на томе,никад није касно да жртве добију правду.