Klinton na Kosovu
AP

 

Klinton na Kosovu

AP

Klinton na Kosovu, Foto: AP

Kakva je to tačno država, kako vole da kažu u Prištini, najmlađa evropska demokratija? To je država u kojoj ni mrtvi nemaju mira, gde su groblja na kojima su sahranjeni Srbi i nakon 20 godina porušena i oskrnavljena. 

Tako je i juče nekoliko stotina Srba na Duhovske zadušnice posetilo pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, na kojem je više od 80 odsto spomenika uništeno. Srbi su do groblja došli organizovano, autobusima, i bez pratnje kosovske policijske službe, preneo je TV „Most“.

 

- Bitno je da ih se i danas setimo, da ih pomenemo u molitvi, da počivaju u miru, iako ovde vidimo da ne počivaju u miru. Spomenici su srušeni, groblje oskrnavljeno i srušeno. To nas ne raduje, ali s verom u Boga nadamo se da će oni ovde imati svoj spokoj i mir - rekao je jerej Nenad Stojanović.

Iako je obećano, na pravoslavnom groblju u južnoj Kosovskoj Mitrovici ni nakon 20 godina nijedan spomenik nije obnovljen, a jedino je kapela renovirana.

Priština, Zadušnice

Alo/B. A.

Priština, Zadušnice, Foto: Alo/B. A.

Na pravoslavnom groblju u Prištini, čijim se ulicama pre nekoliko dana nasmejan prošetao Bil Klinton u društvu Veslija Klarka i Medlin Olbrajt, situacija je još gora. Naravno, bivši moćnici iz Bele kuće u svoju turu nisu uključili obilazak pomenutog groblja, valjda bi se posramili da su morali da gledaju razbijene spomenike, razbacane kosti... Kosovsku demokratiju na delu.

S druge strane, malobrojni Srbi koji su ostali da žive u Prištini i vernici iz okolnih sela i raseljenja izašli su na grobove svojih pokojnika u Prištini, na najvećem pravoslavnom groblju na KiM.

 

Porodica Todorović, koja je raseljena u selo Dobrotin, došla je na sinovljev grob, ali: „Nema natpisa na spomeniku, mi koji znamo gde nam je sahranjen sin nađemo grobno mesto, ali oni koji hoće da ga posete ne mogu da ga nađu sve je zaraslo u korov“, objašnjava Todorovićeva.


Srbi ne mogu da počivaju, Francuzi mogu

Interesantno, na pravoslavnom groblju u Prištini jedan deo je nedavno uređen. Radi se o delu u kojem su sahranjeni francuski vojnici koji su pali tokom Prvog svetskog rata. Njima je dozvoljeno da počivaju u miru.