Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Britanski zvaničnik Ričard Mur razgovarao je danas u Prištini sa predstavnicima prištinskog tima za dijalog, a kopredsedavajući tog tima Fatmir Ljimaj je nakon razgovara rekao da su teme bile dijalog i ukidanje nametnutih taksi uvećanih za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Pročitajte još:

Kako je prenela RTK 2, Ljimaj je potvrdio i da je i Mur, kao i svi njegovi prethodnici iz SAD i Nemačke, tražio da takse budu suspendovane.

Rekao je da su u razgovoru članovi Murovog tima pokušali da ubede da uslovljavanje dijaloga sa ukidanjem taksi nije dobro.

- Stav svih prijatelja je da se pronađe put da se da mogućnost dijalogu, i to nam stalno govore i u Prištini i u Briselu - rekao je Ljimaj.

Sa Murom su, dodao je, razgovarali i o platformi koja je nedavno usvojena u tzv. kosovskom parlamentu, te da su za to, kako je rekao, dobili punu podršku.

Preporučujemo još:

- Upoznali smo ga sa nekim temama koje u prošlosti nisu bile dovoljno razmatrane za sporazum sa Srbijom. Dobili smo punu podršku od predstavnika britanske vlade. Velika Britanija podstiče i podržava napore za dijalog i učešće Kosova u razgovorima kako bi se postigao sporazum - rekao je Ljimaj.

Govoreći o nedavnom boravku u Briselu, Ljimaj je rekao da je to bio jedan od redovnih sastanaka, te da će ta praksa biti nastavljena i ubuduće.

Haradinaj se takođe susreo sa Murom

Sa Murom se sreo i premijer lažne države Ramuš Haradinaj, koji je rekao da je bilo reči o o političkim događajima na Kosovu i zapadnom Balkanu.

Haradinaj je na Fejsbuku objavio da je Kosovo posvećeno stabilnosti i miru u regionu.

- Sa Ričardom Murom smo razgovarali o političkim događajima na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Što se tiče stabilnosti i mira u regionu, Kosovo je duboko zainteresovano za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom, u čijem središtu leži uzajamno priznavanje postojećih granica, uključujući i poglavlje o slobodnoj trgovini - napisao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da je Kosovo govorilo jednim glasom i da je zato glasalo za Platformu, koja predstavlja "jedinstvo kosovskih institucija".

- Zahvalni smo za kontinuiranu podršku Velike Britanije Kosovu i nepokolebljivom stavu o očuvanju i zaštiti svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - napisao je na kraju Haradinaj.