Donald Tramp, Melanija Tramp
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Donald Tramp, Melanija Tramp

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

* SAD promenile politiku prema Kosovu, što najbolje pokazuje poziv u Hag Ramuša Haradinaja

* Neće tolerisati neposlušnost Albanaca

* Haradinaju sugerisano da suspenduje takse

Vašington je poslednjih meseci ozbiljno promenio politiku prema Kosovu i zaoštrio odnose sa Albancima, a najbolji dokaz tome je i poziv u Hag za Ramuša Haradinaja!

Kako saznaje jedan beogradski portal, SAD su rešile da preuzmu vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine i neće tolerisati neposlušnost Albanaca.

- Očekuje se da će ostavka premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja odblokirati pregovore Beograda i Prištine, kao i da će takse biti privremeno suspendovane, s obzirom na to da su pregovori već duže vreme blokirani zbog uvođenja taksi na kojima je insistirao Haradinaj - kaže izvor.

RAMUŠ HARADINAJ PRED ODLAZAK U HAG REKAO KOJI JE DATUM ZA NJEGA NAJVAŽNIJI "Veliko hvala Jeremiću i Đilasu za našu nezavisnost!"

Prema saznanjima, Haradinaju je iz svih centara moći sugerisano da takse suspenduje, a problem je bio i to što je on bio izričiti protivnik bilo kakve korekcije granica i kompromisa između Beograda i Prištine.

- Haradinaj se oteo kontroli, čak i kada je o Amerikancima reč. Apsolutno nije hteo da sluša ničije sugestije - kaže izvor.

Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

- Evropa očigledno nije uspela da izdejstvuje da se sprovede Briselski sporazum - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ističući da Priština uopšte ne misli da ga sprovede.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je taj sporazum on potpisao i da Beograd i dalje ostaje pri slovu Briselskog sporazuma.

UDARNA VEST U PRIŠTINSKIM MEDIJIMA! Otkriveno šta se krije iza OSTAVKE Ramuša Haradinaja!

- Videćemo kako će se dalje odvijati situacija. Priština ne misli uopšte da ga sprovede, kuda to vodi i kako će se odraziti na dalji tok dijaloga videćemo, jer trenutno je dijalog u komi, a da li će ga reanimatori oživeti, to se još ne zna - kazao je Dačić.

Ističe da mu je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da Amerika nema za šta da pritiska Srbiju, jer znaju da krivac nije u Beogradu, nego u Prištini.

HARADINAJ SE OTEO KONTROLI Otkriveno ko mu je dao zeleno svetlo da takse "gura" mesecima! Jednim potezom i njega su iznenadili

- Toliko o Trampovoj administraciji, a kada ste pitali Nensi Peloti, demokratu, pre pet godina, šta je za Kosovo - ona je rekla da je Kosovo za njih završena tema. Time se danas bave staferi (službenici) trećeg i četvrtog reda, znači navijam za Trampa - kazao je Dačić.

Bonus video

Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!