RAT VELIKIH SILA OKO KOSOVA I METOHIJE Tramp traži hitno rešenje, Merkelova, Makron i Putin imaju drugačiji plan!

Borba velikih sila za rešenje kosovskog pitanja se nastavlja!

Putin, Tramp, Merkel, Makron
Putin, Tramp, Merkel, Makron, Foto: Youtube/Printscreen

SAD se zdušno zalažu da do epiloga kosovskog pitanja dođe najkasnije do novembra, kada su tamošnji predsednički izbori, dok EU i Rusiji više odgovara da se to odugovlači.

Iz Amerike je stigao jasan signal da ta država želi da bude neprikosnoveni učesnik u dijalogu Beograda i Prištine, te da to pitanje reši što pre, najkasnije do novembra, kada su izbori za predsednika SAD.

Vladislav Jovanović

Političko nadigravanje

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje da velike sile ratuju oko ovog pitanja ne samo da bi došlo do rešenja koje one favorizuju već i da bi jedna drugu nadigrale.

- SAD žele da zadrže EU u sadašnjem, nižem statusu u odnosu na Ameriku, dok je Evropa počela da izmiče i da se više osamostaljuje. Zato je Amerika odlučila da po drugi put u poslednjih 30 godina Evropi javno izrekne opomenu, da pokaže da oni nisu sposobni da reše kosovsko pitanje. Jednostavno, u pitanju je klasično odmeravanje snaga, a Kosovo je samo sredstvo - smatra Jovanović.

S druge strane, EU pokušava da ojača poziciju i preuzme primat, a trenutno najmoćnijim evropskim zemljama - Nemačkoj i Francuskoj - odgovara takozvani zamrznuti konflikt. To odgovara i Ruskoj Federaciji.

Ko pokazuje zube

Američki predsednik Donald Tramp je kao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine ostavio specijalca Ričarda Grenela, jednog od najiskusnijih za to pitanje. S druge strane, i Evropska unija pokazuje zube, pa je tako Savet EU prošlog meseca imenovao Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, a njegovi zadaci su postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i "Kosova".

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak, Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ističe da je pismo šefova diplomatije Francuske i Nemačke u kome zahtevaju nastavak razgovora Beograda i Prištine jasna namera EU da parira američkoj inicijativi za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Traži isključivo posredovanje

Tači sada neće Lajčaka

Hašim Tači je poručio da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, te dodao da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.

- Lično ću se kao predsednik odazvati pozivima na samite koje bi vodili Merkelova, Makron... Ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak - rekao je Tači.

On je istakao da će američko rukovođenje uspešno da zaključi dijalog.

- Bez vodeće uloge SAD nema faktora koji te stvari pokreće. Svaka volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu s Lajčakom i ne znam koliko su pregovori Lajčak-Kurti-Borelj odmakli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo - rekao je Tači.

- EU ne želi da bude isključena iz procesa i nedavno imenovanje Lajčaka je samo jedan od pokazatelja. No, EU nije sposobna za velike rezultate, već sedam godina ne može da uradi ništa povodom Kosova, a ključna odredba Briselskog sporazuma da se formira ZSO nije realizovana jer EU nije imala snage da to izdejstvuje. Sada smo svedoci da ponovo dolaze Amerikanci, ovog puta s Grenelom na čelu, da završe posao - kaže Jovanović. S druge strane, dodaje, Prištini se ne žuri.

Grenel
Grenel, Foto: EPA

Kupovina vremena

- Oni kupuju vreme jer veruju da će posle izbora u SAD imati mnogo povoljniju poziciju. Njihovim interesima ne odgovara američki stav koji razume i uvažava interese Srbije i zato oni čekaju političke promene u Vašingtonu. U Evropi je njihov glavni adut Nemačka, koja se protivi bilo kakvom menjanju granica. Ali, iako Amerika nije promenila stav o pitanju nezavisnosti Kosova, pokazala je razumevanje za našu poziciju - ceni Jovanović.

Milovan Jovanović
Milovan Jovanović, Foto: Privatna arhiva

 

Dragiša Mijačić

SAD zauzele čvršći stav 

Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35, kazao je da je Trampova administracija očigledno zauzela čvršći stav i krenula u diplomatsku inicijativu, a da to možemo videti u pismima o namerama o obnavljanju vazdušnog i železničkog saobraćaja.

- Postavlja se pitanje da li američka administracija može da iznese neki ozbiljniji sporazum poput onog o normalizaciji odnosa, odnosno nacrt tog sporazuma koji bi kasnije samo EU prihvatila, ili će EU zauzeti čvrst stav. Mišljenja sam da EU neće imati neki značajniji pristup u rešavanju tog problema dok ne prođu izbori u Americi - rekao je on.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević napominje da je naš region od interesa velikim silama.

- Sučeljavanje velikih sila je nesporno, a tu dolazi do izražaja neslaganje i različiti stavovi, ali i pokušaj da se cela stvar u vezi s kosovskim pitanjem ubrza. EU hoće da kaže da su oni zaduženi za to i pokušavaju da preuzmu primat, dok SAD hoće da to urade pre izbora u novembru i time zarade poene - kaže Milivojević.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: kvrcko
  27/05/2020 - 18:59
  Nije baš lako , da se podeli " ratni plen "
 • Korisnik: gagi
  27/05/2020 - 18:25
  A nas opet za nase niko nista ne pita.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi