Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu
EPA/Valdrin Xhemaj
Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu

EPA/Valdrin Xhemaj

Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Preporučujemo i ovo:

 

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, precizirao je da su Albanci od Euleksa za početak preuzeli 11 predmeta, te da će prvo suditi srpskim generalima Božidaru Deliću, Ljubiši Dikoviću i Momiru Stojanoviću.

Komentarišući ovu situaciju, general Božidar Delić za naš list kaže da se ne plaši za sebe, nego za Srbe koji žive na Kosovu i one koji tamo imaju imovinu.

- Što se mene lično tiče, na sve to mogu samo da se nasmejem! Mene njihove optužnice ne dotiču! Na samoproglašenom Kosovu zločinac je predsednik, zločinac je premijer, zločinci su sudije, zločinci su tužioci. Kada bi nam stvarno oni sudili, to bi bio kraj civilizacije! Njima treba da se sudi, oni su činili zlodela! Plaši me to što bi Albanci na te svoje spiskove sada mogli staviti na hiljade Srba koji imaju imovinu na Kosovu, učiniti da oni više ne mogu tamo da dolaze i sve im oteti! Mogu, što je još gore, da stave na spisak i Srbe koji dole žive i nešto znače, pa da ih oteraju. E, to me plaši, a za sebe ne brinem - kaže Delić, dodajući da je Euleks još jednom pokazao ko je i šta je.

 

- A narod u Srbiji mora sada da se priseti da su u svoje vreme upravo Boris Tadić i Vuk Jeremić dozvolili da umesto UMNIKA dobijemo taj i takav EULEKS - zaključuje Delić.

I general Momir Stojanović za „Alo!“ govori u sličnom tonu, navodeći i da država Srbija treba da brani svoje generale onako kako u Hrvatskoj brane svoje.

Preporučujemo i ovo:

 

- Samo se Boga plašim, nikako albanskih zločinaca, koji će sada da isteruju pravdu i sude nama srpskim generalima! To što se Euleks povlači i slučajeve prepušta kosovskim sudovima, jeste vrsta poruke Evropske unije Srbiji i ta poruka mora biti ozbiljno razmotrena. Potpuno sam miran, spokojan, čist i pred sobom i pred Bogom, znam šta sam i kako tada radio. Ovo što se dešava sada me ne uznemirava. Posle rata mora se, očigledno, proći kroz takvu vrstu katarze - rekao nam je on.

ADVOKATI: Početak novog etničkog čišćenja

Advokat Nebojša Vlajić rekao je juče da će suđenja Srbima biti veoma mučna i mukotrpna, jer će oni morati da dokazuju svoju nevinost „pred ljudima koji to neće da čuju, pred onima koji neće objektivno da razmotre dokaze i pred onima za koje unapred ne verujete da mogu doneti pravičnu odluku“.

- Ako je ikakva nada postojala dok je Euleskovo pravosuđe radilo na Kosovu, ona se odnosila na oslobađajuće presude, ali takve nade sada ima sve manje - rekao je Vlajić. Advokat Goran Petronijević odluku Euleksa vidi kao „novi atak“ na Srbe.

- Najgora posledica ovog poteza je to što će se svi postupci protiv Srba sada voditi isključivo u funkciji produženja nastavka etničkog čišćenja naših sunarodnika s Kosova i Metohije - uveren je Petronijević.