Agim Čeku
EPA
Agim Čeku

EPA

Agim Čeku, Foto: EPA

Dvojica albanskih zločinaca - Saljih Mustafa (48), zvani Komandant Calji, nekadašnji "komadant" terorističke takozvane "ovk" i Agim Čeku, bivši tzv. "komandant" tzv. "Opšteg štaba ovk", juče su izvedeni pred tužilaštvo u Hagu kako bi odgovarali zbog monstruoznih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji!

Da li će OVK teroriste konačno stići kazna?

 

Dok se Mustafa tereti za ratne zločine na Kosovu i Metohiji aprila 1999, i to za kidnapovanje, mučenje, nanošenje teških povreda, ali i smrt jedne osobe na jednom imanju u Zlašu, detalji optužnice protiv Čekua još nisu objavljeni.

Mustafa, inače, juče nije hteo da se izjasni o krivici, već je rekao da želi najpre da se konsultuje sa svojom braniocem. On ima rok 30 dana da to učini.

Onesvešćivali ih

Kako se navodi u optužnici, od 1. do 19. aprila 1999. Mustafa i izvesni drugi pripadnici terorističke "ovk", među kojima su bili i "komandant" Tabuti, Iljmi Velja, Bimi, Dardani, Afrim, bez redovnog zakonskog postupka su lišili slobode na imanju u Zlašu najmanje šest osoba.

- Držali su ih pod stražom, između ostalog i u jednoj zaključanoj štali, i podvrgavali surovom postupanju i mučenju. Zarobljenici su držani pod nehumanim uslovima, bez dovoljno hrane, vode i zdravstvene nege, kao i bez sanitarnih i higijenskih objekata. Grupa kojom je komandovao Mustafa redovno je zarobljenike zlostavljala, i to premlaćivanjem raznim predmetima, paljenjem kože i davanjem elektrošokova - navodi se u optužnici.

Takođe su im, dodaje se, pretili smrću, nanosili teške povrede, uterivali strah, ponižavali ih, zastrašivali, maltretirali, te saslušavali i prisilno iznuđivali izjave i priznanja.

Saljih Mustafa

Printscreen

Saljih Mustafa, Foto: Printscreen

- Dok su ih držali u zatočeništvu, na neke zatvorenike su mokrili naočigled drugih zatvorenika, a Mustafa lično je saslušavao i tukao najmanje trojicu zarobljenika, nazivao ih špijunima ili tražio da otkriju imena lopova i špijuna. Zlostavljanje na imanju u Zlašu imalo je kod žrtava za posledicu gubljenje svesti, prelome kostiju, poniženje, telesnu unakaženost, teške podlive, opekotine i rane, obilno spoljno krvarenje, kao i duševne i telesne tegobe koje su se nastavile i nakon što su žrtve puštene na slobodu - navodi se u optužnici.

Mustafa je optužen i da je bio prisutan kada je jedan zarobljenik doveden u Zlaš, da bi ga pripadnici OVK potom izdvojili, tukli i mučili okrutnije nego druge zatvorenike. Poslednji put je viđen živ 19. aprila 1999. Njegova porodica ga više nikada nije videla. Telo zarobljenika je pronađeno tek nakon što je Mustafina jedinica, krajem aprila 1999, napustila imanje u Zlašu.

Mustafa je optužen kao učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa njemu potčinjenim vojnicima OVK „Komandantom Tabutijem, Iljmijem Veljom, Bimijem, Dardanijem, Afrimom i drugima“.

Kako navode tužioci, tokom čitavog inkriminisanog perioda Saljih Mustafa je bio komandant jedinice Agencije i priznati vođa na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor. On je bez sumnje rukovodio i komandovao pripadnicima OVK koji su izvršili krivična dela.

Otmice, streljanja...

S druge strane, za Čekua, koji je juče saslušavan više od dva sata, nisu izneti detalji optužnice, kao ni samog jučerašnjeg ispitivanja. Inače je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu dosad tri puta hapšen i pritvaran, dok je iz Kolumbije proteran, ali nikada nije izručen Srbiji.

Da je prvenstveno Mustafa kriv za još mnoga zlodela koja nisu obuhvaćena optužnicom, za Kurir ističe Sima Spasić, predsednik Udruženja porodica otetih i ubijenih na Kosmetu. Kako kaže, više i gore zločine činio je nad Srbima tokom leta 1998.

- Tokom maja, juna i jula 1998. najviše je Srba kidnapovano. On je jedan od odgovornih jer je bio jedan od rukovodilaca OVK, držali su logore Likovac, Lapušnik, Volujak... Međutim, tužilaštvo to nije navelo u optužnici, a tada je kidnapovano 140 Srba, počevši od 10 rudara kopa Belačevac, desetine orahovačkih Srba, uključujući i celu familiju - 15 Kostića iz sela Retivlje. Držali su ih po logorima, mučili ih, iživljavali se, urinirali po njima, držali ih u bunarima...I za Klečku su odgovorni, i tamo su počinili monstruozne zločine - navodi Spasić.

Tela palili u peći za kreč

Naime, te 1998. teroristi su kidnapovali neke građane srpske nacionalnosti u Orahovcu, uključujući žene i decu, i odveli ih u pravcu Klečke, gde je većina civila zverski mučena, masakrirana, a onda streljana ispred streljačkog voda ili su likvidirani pojedinačno vatrenim oružjem. Kasnije su tela paljena u peći za kreč radi prikrivanja zločina. Iz logora Likovac, koji Spasić takođe navodi, Srbi su odvođeni i u „žutu kuću“, gde su im vađeni organi, i to naživo, dok su u samim logorima, prema svedočenjima pojedinaca, nepojmljivo mučeni.

Spasić napominje da je zato ubeđen da će tužilaštvo da sudi samo za albanske žrtve.

- A odgovoran je za kidnapovanja i ubistva mnogo Srba, iako oni očito neće osuditi nijednog komandanta OVK. Jer ako u optužnici nema Klečke, Lapušnika, Volujka, Likovca, neće biti pravde - zaključuje Spasić.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj zapretili potencijalnim svedocima

Tužilaštvo za zločine OVK u Hagu tereti čelnike Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka izložili te osobe potencijalnim pretnjama po njihovu bezbednost. U nalogu za hapšenje piše da su Gucati i Haradinaj na konferencijama za štampu u Prištini „distribuirali poverljive i nejavne informacije koje potiču od tužilaštva ili istražne radne grupe koja mu je prethodila“.

U nalogu za hapšenje, koji je potpisao francuski sudija Nikola Giju, piše da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu - održane 7, 16. i 22. septembra medijima učinili dostupne „poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalnog tužilaštva“, kao i da je Haradinaj pritom „pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima“, a Gucati ga nije sprečio.

- Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu - piše u nalogu za hapšenje.