Vojislav Koštunica
Alo!/ Masanori Jošida
Vojislav Koštunica

Alo!/ Masanori Jošida

Vojislav Koštunica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Predsednik Jugoslavije je 2001. pomilovao lidera pokreta Samoopredeljenje i budućeg kosovskog premijera. Ukinuo mu je kaznu zatvora na koju je bio osuđen zbog terorizma i rada na otcepljenju Kosova

Vojislav Koštunica, bivši predsednik SRJ, 2001. je pomilovao Aljbina Kurtija, lidera Samoopredeljenja i najverovatnije budućeg tzv. premijera Kosova.

Infekcija se strahovitom brzinom širi! Građani se javljaju hitnim službama! Ne znaju šta se dešava!

AUTOR: Blic/D.S. DATUM I VREME: 14.10.2019. 07:36 Budite na oprezu! Bolnica, Foto: Alo!/Vladimir Marković U toku je doba godine kada na skoro svakom koraku srećemo osobe koje kijaju i kašlju, te samim tim rizikujemo da se prehladimo. Nagle promene temperature, manjak sna i nepravilna ishrana, uz kontakt sa bolesnim osobama, vrlo lako mogu da izazovu pad imuniteta i prehlade.

On mu je ukinuo kaznu zatvora od 15 godina, na koliko je bio osuđen zbog terorizma i rada na otcepljenju Kosova, pokazuju papiri.

Sled događaja

Kurti je uhapšen kada je pokušao da pobegne sa Kosova, u pritvoru je bio od 27. aprila 1999. godine, a osuđen je 13. marta 2000. na 15 godina zatvora u sudu u Nišu. Međutim, posle nešto više od  godinu dana, 7. decembra 2001. godine, Kurti je pomilovan odlukom o pomilovanju po službenoj dužnosti, a na osnovu člana 98, tačka 8 Ustava SRJ, koju je potpisao Koštunica:

- Aljbin Zaima Kurti oslobađa se daljeg izvršenja izrečene kazne zatvora - navodi se u odluci koja je objavljena.

Aljbin Kurti

Profimedia

Aljbin Kurti, Foto: Profimedia

Ovoj odluci, prethodio je dopis tadašnjeg saveznog ministarstva pravde Save Markovića Koštunici s predlogom pomilovanja Kurtija po službenoj dužnosti.

- Presudom Okružnog suda u Nišu K br. 197/99 od 13. marta 2000. osuđen je Kurti na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog krivičnog dela udruživanja radi neprijateljske delatnosti iz čl. 136, st. 2 u sticaju sa krivičnim delom ugrožavanja teritorijalne celine iz čl. 116, st. 1 u vezi sa krivičnim elom terorizma iz čl. 125 KZ SRJ - navodi se u dokumentima.

- Osuđeni je u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti SRJ i u pokušaju da se protivustavnim putem od SRJ otcepi Kosmet i stvori nezavisna država: kao član predsedništva neprijateljskog udruženja Nezavisna unija studenata 1. oktobra 1997. i to 29.10.1997. i 30.12.1997. organizovao demonstracije za nezavisnost Kosova, zatim organizovao kurs prve pomoći i dobrovoljnog davanja krvi za pripadnike OVK i učestvovao u organizovanju konferencija na kojima je iznosio ciljeve bande OVK.

 BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Komentari (2)

Slobodan gradjanin

14.10.2019 11:21

Koliko su Kostunicu i ministar pravde uzeli para za oslobadjanje Kurtija?

miloš

14.10.2019 22:56

@Slobodan gradjanin - Ne lupetaj i ne pravi se pametan Slobodane.